Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unge Mäster Palms väg till socialismen

/
  • Mäster Palm står staty utanför LO-borgen på Norra Bantorget i Stockholm. Foto: Scanpix

Läst.
Mäster
Av Alexandra Coelho Ahndoril, (Bonniers)

Annons

Mäster Palm kallades han efter sitt yrke som skräddarmästare. Men han blev känd som socialistisk agitator och en banbrytare för socialdemokratin i Sverige.

August Palm (1849 – 1922) höll 1881 det första offentliga socialdemokratiska mötet i Sverige och blev snabbt känd för sin drastiska och medryckande talarkonst. Han grundade tre tidningar, kom på kant med de mer liberala företrädarna för den tidiga socialdemokratin och dömdes två gånger till fängelse. Mycket spott och spe fick han utstå, denne Mäster Palm, men det var han som beredde vägen för det Socialdemokratiska Arbetarpartiets grundande 1889.

Om denne Mäster Palm har Alexandra Coelho Ahndoril (den ena halvan av nyligen avslöjade författarpseudonymen Lars Kepler) skrivit en bok med titeln Mäster, som kommer ut idag. Tidigare har hon skrivit om enskilda personers lidelse för vetenskapen (Tycho Brahe i romanen ”Stjärneborg”) och religionen (Heliga Birgitta i ”Birgitta och Katarina”).

Nu handlar det alltså om Mäster Palms lidelse för socialismen, som han först kommer i kontakt med under en tidig gesällvandring i Tyskland. Det är Ferdinand Lassalles Arbeiter Programm, som fångar honom och med egna erfarenheter som grund inspirerar Lassalle honom till ett eget manifest för socialismen.

Men vad som intresserar Alexandra Coelho Ahndoril mer än Mäster Palms framgångar som socialistisk agitator är hans väg fram till socialismen. Således tar romanhandlingen sitt avstamp i året 1859, då den faderlöse tioåringen August från Fårabäck i Sallerups socken blir lärling hos skräddarmästaren i Kattarp. Mor är på fattighuset och syskonen utauktionerade till lägstbjudande i socknen. Nu ska den låghalte August lära sig skräddaryrket, men mest får han lära sig veta hut under hugg och slag och ständiga bestraffningar hos den snåle, våldsbenägne skräddarmästaren.

Romanens inledningsrader om den storväxte, mörksvettige mannen, som obevekligt begraver de levande kattungarna medan kattmamman snor sig kring hans ben, är olycksbådande. Här kommer den tioårige skräddarlärlingen inte att få det lätt. Och Ahndoril skildrar barnets lärlingsår med hårt arbete i mörka kyffen, förnedring, svält och bestraffningar så man kommer att tänka på Martin Andersen Nexös barndomsskildringar.

Även i Nexös fall växte ju utifrån egna erfarenheter och av vad han bevittnade i sin samtid en bergfast tro på socialismen som den enda möjligheten till ett värdigt mänskligt liv för alla.

Vad August Palm lär under sin senare gesällvandring genom Tyskland är, att arbetares kroppar, både mäns och kvinnors, alltid är till salu. Själv är han ständigt på flykt från sina plågoandar och vad han bevittnar är idel övergrepp, utsugning och förtryck.

Det är i Hamburg som en cigarrarbetare väcker Palm med sitt tal om socialismen som en förbrödring i och mellan länder och uppmaning att gå samman i kooperativ för produktionen.

Och det är nu som Palm utifrån egna erfarenheter skriver sitt eget socialistiska manifest, som han ska komma att dra land och rike runt med i sina agitationstal.

Men vägen till framgångsrik och fruktad agitator ska bli lång och motig. Palm blir uppsagd av sina arbetsgivare, utesluten från Hantverkarföreningen, utvisad från Tyskland, överfallen, misshandlad, förföljd. Och de härskande klassernas hämnd, de besuttnas avsky drabbar inte bara Mäster Palm själv, utan i hög grad också hustrun Johanna och de fem barnen, som lever i halvsvält och ständig ängslan för angrepp och förföljelser.

Ahndorils roman är en berättelse om Mäster Palm före genombrottet, innan berömmelsen, medan han fortfarande var ett agat barn, en svältande tonåring, en plågad och fattig gesäll, en arbetare som kunde hunsas och utnyttjas. Alexandra Coelho Ahndoril skriver med mörkt allvar, på sparsmakat språk, om svält och förnedring, övergrepp och trakasserier.

Romanen slutar där Mäster Palms liv börjar i historieböckerna – i Lill-Jansskogen i Stockholm annandag jul 1881. Lill-Jansskogen var den enda ”lokal” som uppläts för socialisterna.

Där antas den resolution som ska leda till bildandet av en svensk arbetarförening i syfte att tillvarata arbetarnas politiska och sociala intressen.

 Snart ska också kampen för en allmän och lika rösträtt på allvar inledas och fria fackföreningar bildas. Men än är det åtta långa år fram till bildandet av det första arbetarpartiet i Sverige. Hjalmar Branting (”adelsgossen”) håller sig fortfarande i trygg närhet av liberalerna.

Mer läsning

Annons