Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomarna mötte sina politiker

Busskort var den stora "snackisen" när årets Dialogforum för ungdomar i Bergs och Härjedalens kommun arrangerades.

Dialogforum är en årlig konferens där elever i Berg och Härjedalen träffar lokalpolitiker och tjänstemän i de två kommunerna. I år träffades man på Vemdalsskalets högfjällshotell.

– Det är ungefär 100 ungdomar och 25 politiker här, säger Emma Pihl, på arrangerande konsultbolaget Inspirera och kompani.

Dagen inleddes med gruppdiskussioner. Grupper som slogs ihop och blev större allt eftersom dagen gick. Som sista punkt på eftermiddagen hölls en paneldebatt med politiker och tjänstemän för att försöka enas om några gemensamma profilfrågor.

Årets stora samtalsämne var busskort. I Bergs kommun kommer samtliga ungdomar mellan 6 och 18 år att få gratis busskort.

– Det är bra att vi fått busskorten, säger Hackåsbon Anna Zetterman belåtet.

På andra sidan kommungränsen, i Härjedalen, så får ungdomarna fortsätta att betala 820 kronor i månaden för busskort. Att pensionärer i dag kan köpa årskort som kostar 240 kronor i månaden svider lite extra.

– Det är helt sjukt. Finns ju ingen logik alls i det. Vi har mycket mindre pengar att röra oss med än dem, säger Ebba Eriksson, Hede.

Gamla skolböcker var ett annat ämne som var på agendan.

– I dag har vi samhällsböcker från 2003. Mycket av det som står där är inaktuellt. Till exempel så har vi ett till riksdagsparti – Sverigedemokraterna – och det finns ju inte med. En lösning skulle kunna vara att använda mer läsplattor. Då går det att uppdatera ständigt, säger Gustaf Fransson, Sveg.

Både Bergs kommunalråd Karin Paulsson (S) och Härjedalens kommunalråd Gunilla Zetterström-Bäcke (S) var på plats.

– Det är otroligt givande med sådana här dagar, säger Zetterström-Bäcke som slår hål på myten om ungdomar som söndercurlade kravmaskiner.

– Det är väldigt realistiska, seriösa och genomtänkta förslag som de (ungdomarna) kommer med, säger hon.