Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomarna intar fullmäktige

Åttondeklassare i Krokoms kommun har deltagit i ett åsiktstorg med lokala politiker, och tagit fram medborgarförslag som ska upp i kommunfullmäktige.

På Nyhedens skola i Krokoms kommun är Matteus Åslund, Dag Hellby, Lovisa Holten, Karolina Hedenström, Arvid Jonsson och Erik Eriksson utvalda att representera sina klasser på kommunfullmäktige den 26 februari.

– Man trodde att det var svårare än vad det är, säger Karolina Hedenström om möjligheten att påverka politikerna.

De har tillsammans med sina klasskamrater diskuterat fram möjliga förslag, och sedan röstat om vilka som är viktigast att framföra. Därefter fick de besöka kommunhuset och skriva medborgarförslag som ska tas upp i kommunfullmäktige.

Lennart Simonsson är lärare i SO-ämnen på Nyhedens skola.

– Det här är ett sätt att lära ungdomarna att det finns möjlighet att påverka politiska frågor trots att man inte kan rösta i valen, säger Lennart.

Dag Hellby vill till exempel ha frukt i samband med lunchen på skolan.

– Jag hoppas vi kan få det, säger Dag.

I sitt förslag poängterar han att "ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen".

– Bussar till Rödön är viktigt, säger Karolina Hedström.

Och hon är inte ensam i bussfrågan. Läs i faktarutan vad skolungdomarna i Krokoms kommun vill att politikerna ska prioritera.