Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomarna drar västerut i jakt på jobb

När det råder bistra tider ökar de svenska flyktingströmmarna. Färden går västerut för många arbetslösa ungdomar.

Huvudstaden Oslos ungdomar består nu av en femtedel svenskar, som främst är där för att arbeta. Det är en tjugofaldig ökning jämfört med det tidiga 1990-talet.

Svenskarna i Norge är eftertraktad arbetskraft som har rykte om sig att vara disciplinerad, pålitliga och hårt arbetande. Många arbetsgivare föredrar att anställa svenska ungdomar framför norska.

Närvaron av arbetskraftsinvandrarna från Sverige har lett till sämre löneutveckling i branscher där det är mycket svenskar, som till exempel inom hotell och restaurang samt inom bygg och anläggning.

Det skiljer sig väsentligt i ungdomsarbetslöshet mellan Sverige och Norge. I Norge är 8,6 procent av ungdomarna arbetslösa medan den i Sverige var 21,7 procent i augusti 2013.

Ungefär 80 000 svenskar beräknas arbeta i Norge. Dessa börjar också leta sig in i branscher som inte varit traditionella för arbetskraftsinvandrare österifrån. Förutom inom servicenäringen har många svenskar tagit jobb inom vård- och omsorgsyrkena. En ny trend de senaste åren är att även mellanchefstjänster i företag tillsätts med svenskar.