Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar dricker, men fylleriet på stan har minskat

/
  • ”Rent spontant så känns det som om det inte skett någon ökning av drickandet och fyllan på stan har minskat något”, säger Per Sundin, chef för ungdomsgruppen vid Östersundspolisen.

Ungdomsfylleriet ökar i Sverige visar färska rapporter. Det är dock en trend som inte verkar stämma in på länet.

Annons

För att ta ett ordentligt tag om ungdomsfylleriet har landstinget, länets kommuner och polisen tillsammans med andra myndigheter sedan två år tillbaka börjat arbeta mer samlat.

För att få en tydligare bild av alkoholvanorna gjordes i år en ordentlig undersökning i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet i länets skolor.

Den visar bland annat att ungefär hälften av ungdomarna i årskurs två på gymnasiet dricker sig berusade av och till. De jämtländska killarna ligger på samma nivå som landets övriga killar, 51 procent dricker sig berusade. Tjejerna är värre, 57 procent dricker sig berusade jämfört med 47 procent i riket.

– En av förklaringarna kan vara att tillgängligheten är god samt att ungdomarna nu har det ganska gott ställt, säger Tomas B Andersson, alkoholpolitisk samordnare inom landstinget.

Men det finns tecken som kan tyda på att länets gemensamma kraftsamling ger resultat. Fältarbetsgruppen i Östersund rör sig ute bland ungdomarna på stan under fräst onsdag- och fredagskvällar. De märker hur ungdomars beteende förändras från år till år och både de och polisen har noterat av att det är färre unga berusade på stan nu.

– Utifrån det vi ser upplever vi ingen ökning av drickandet bland de yngre i Östersund, säger fältarbetaren Eva Forsberg.

Polisens bild av hur ungdomarna beter sig är att det har blivit färre festtillfällen nu än vad som var vanligt förr.

– Rent spontant så känns det som om det inte skett någon ökning av drickandet och fyllan på stan har minskat något, säger Per Sundin, chef för ungdomsgruppen vid Östersundspolisen.

Till exempel har Luciahelgen mattats av som festhelg, uppger både polisen och fältarbetarna.

En vanlig fredag, vilken är den kväll som gäller för ungdomarna när de ska festa, är det inte vanligt att polisen stöter på unga som är så berusade att de måste tas om hand.

– Vid större helger och tillställningar kan det röra sig om 8-10 stycken som vi tar om hand på en kväll, säger han.

– Men vi siktar väldigt mycket på de tillfällena och ser till att ha mycket resurser då.

Polisen jobbar då, likväl som vid andra tillfällen, med att förverka alkoholen tidigt under kvällen. Det innebär att de tar om hand om den alkohol som någon konsumerar på allmän plats och häller ut den.

– Vi vet att det ger en lugnare effekt på resten av kvällen, säger Per Sundin.

En annan riktad insats är att ta hand om tjejer som är för berusade, eftersom risken är att de annars kan råka illa ut.

Något polisen märker tydligt är dock att det blir allt mer smuggelsprit bland ungdomarna. Och där har de ett budskap som föräldrarna bör tänka på:

– Den man handlar av själv säljer ofta till alla, säger Per Sundin.

Mer läsning

Annons