Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar blir IT-entreprenörer på sommarlovet

Appar för innebandyskador, målarböcker och QR-koder med frågor. Idéerna var många när ungdomar från länet samlades för att lära sig mer om konsten att driva IT-företag.

Projektet är ett initiativ från Trångsviksbolaget som tillsammans med Ung företagsamhet startat ett samarbete. Sju ungdomar anmälde sig och har nu träffats för att lära känna varandra och dra i gång sina idéer.

– Vi vill kunna etablera ett IT-intresse och visa ungdomarna vilka möjligheter det finns, säger Emma Arnesson, projektledare på Ung företagsamhet.

Under fyra dagar har ungdomarna varit på studiebesök hos olika IT-företag i länet. Där har de fått tips, inspiration och varsin mentor som ska coacha dem under arbetets gång.

– Nu släpper vi dem fria att under tre veckor arbeta med sina idéer, sedan ses vi i juli igen och följer upp hur det har gått. De har också fått 2000 kronor var i startbidrag, säger Emma Arnesson.

Anton Larsson, Per Olausson och Jakob Hallqvist är tre av ungdomarna som vill prova på hur det är att vara IT- entreprenör. De hoppas på att kunna utveckla QR-koder för Holiday club i Åre.

– Vi ska göra QR-koder som deras gäster kan läsa av med mobilen och på så vis svara på frågor om Åres kultur och historia, säger Per Olausson.

Killarna anmälde sig till projektet då de inte har eller hunnit börja något sommarjobb ännu och såg projektet som ett bra sätt att utbilda sig.

– Jag ser det som ett lärorikt kurstillfälle. Jag har inte jobbat med något liknande tidigare och det har varit mycket givande, säger Per Olausson.

Annie Svensson och Wictoria Jönsson är två andra deltagare. De satsar på att utveckla varsin app.

– Jag gillar att måla så jag ska göra en app för barn, som en målarbok där de kan färglägga mina bilder, säger Annie Svensson.

Wictoria Jönsson är väldigt innebandyintresserad och spelar själv innebandy. Därifrån fick hon idéen att göra en app för innebandyrelaterade skador.

– Jag har varit skadad själv och saknade då en sådan här app, den kommer underlätta mycket för alla. Jag har fått kontakter för apputveckling så det känns jättebra, säger hon.