Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar bakom Ragundas dåliga siffror

Ragunda kommun är på väg mot ett miljonunderskott för året.
Orsaken är att kostnaderna för försörjningsstöd och för att placera ungdomar på HVB-hem skjutit i höjden.
– Det är jätteallvarligt, säger Bosse Svenningsson, ekonomichef hos Ragunda kommun.

Delårsbokslutet för Ragunda kommun är ingen munter läsning.

Fram till den 31 augusti har kommunen gått back med 3,2 miljoner kronor. Resten av året ser inte bättre ut. Prognosen pekar på ett minusresultat, -8,0 miljoner kronor.

Det är 13 miljoner kronor sämre än det budgeterade resultatet +5 miljoner kronor.

Bosse Svenningsson är ekonomichef och den som meddelade den politiska ledningen den tråkiga nyheten under tisdagens kommunstyrelse.

Vad beror underskottet på?

– De stora underskotten är inom vård och omsorg och individ och familjeomsorgen (IFO).

Dessutom hade Ragunda räknat med två miljoner i AFA-pengar från staten och intäkter från avverkning av kommunens skogsmark. Inget av det blir verklighet i år.

– Vi har budgeterat med att avverka. Där brukar vi hamna på en nettointäkt på ungefär två miljoner. Men nu var virkespriserna så låga att det inte var lönt, säger Svenningsson.

Ett ökat behov av hemtjänst är orsaken till vård- och omsorgsenhetens minusresultat. Hos IFO är det dels försörjningsstödet som ökat med 17 procent och så är det ett kraftigt ökat antal placeringar. Bland annat på HVB-hem.

Enligt budget för 2013 hade ni räknat med fyra placeringar av barn och unga vuxna. Varför blir det 15 stycken?

– Det är alltid svårt att förutse. Men jag får hänvisa till ansvarig tjänsteman (Johana Peréz).

Dessutom har 12 barn och unga vuxna beviljats stödpersoner. Även antalet behandlingshemsplacerade överstiger kraftigt vad som budgeterats. Sista augusti var nio personer på behandlingshem och tre personer var i utslussning.

Hur kommer man till rätta med det här?

– Jag vill inte föregå de förslag som kommer att presenteras. Men det handlar om återhållsamhet med inköp och vikariestopp, säger Bosse Svenningsson.

LT har sökt IFO-chefen Johana Peréz som meddelat att hon kan svara på frågor under onsdagen.