Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungas väg till arbete

Kompetensforum skapade kontakt mellan unga och företag. Kaj63:s VD Joakim Ek förklarade varför IT-branschen är framtiden för länets unga.

Annons

Under torsdagen arrangerades Kompetensforum 2014 på Campus i Östersund. Sistaårselever på gymnasiet, arbetssökande och andra intresserade träffade och lyssnade till bland annat olika företagare i regionen.

Hur man som ung kan nå sina mål i yrkeslivet togs bland annat upp.

Efter ett föredrag på sporthallen gick ungdomarna i mindre grupper tillsammans med en föreläsare till campusområdet.

Helena Engberg, ägare av mediebyrån Trampolin PR, fick med sig fyra elever från Naturvetenskapliga linjen.

– Det tips jag skulle ge er är att studera något ni tycker är roligt och att bygga nätverk, säger Helena under promenaden.

– Att skaffa en mentor kan vara en del i ett sådant nätverk. Man får en inblick i hur den bransch man är intresserad av fungerar.

För Emelie Björnhagen, Elias Eriksson, Caroline Johansson och Alice Schubert är det självklart att studera på högre nivå efter gymnasiet.

– Men man vet inte vad man vill jobba med och därför valde vi en bred linje, säger Emelie.

En av föreläsarna var Joakim Ek, VD på Kaj63 som utsågs till årets företagare på Guldgalan förra året.

Joakim Ek ställer sig frågan varför inte fler vill jobba med programmering. Ett arbete som i kort version går ut på att instruera till exempel en dator att utföra ett arbete genom att skriva kod.

– Man kan ha hela världen som verksamhetsområde och bo i Östersund, säger Joakim.

– Allt kommer att bli digitalt i framtiden. Programmerare är rockstjärnor, säger han och visar bilder på Apples Steve Jobs och Facebooks Mark Zuckerberg.

Joakim Ek kan inte förstå varför inte grundskolor har programmering som ett självklart ämne. Programmering kan verka svårt och onåbart men om barn på lekfullt sätt får en introduktion kan det vara enklare att intressera sig för den så lukrativa IT-branschen, resonerar han.

– Programmering är definitivt ett framtidsyrke för jämtländska ungdomar, säger Joakim Ek.