Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga uppfinnare firades med en alldeles egen nobelfest

Kungen och drottningen hade det körigt under fredagen. Innan festligheterna i Stockholm hann de även med nobelfesten i Lillhärdal.

– Kommer verkligen kungen? undrade barnen innan prisutdelningen.

Annons

På Furulundsskolan har kreativiteten och fantasin flödat hela veckan. Eleverna har fått ägna en skoltimma varje dag åt att jobba med sina egna uppfinningar. Höjdpunkten blev fredagens kalas med en stor utställning, prisutdelning och nobellunch i Lillhärdals "Blå hallen".

– Det har varit fantastiska uppfinningar. Vissa är häftiga, nya idéer och andra är väldigt bearbetade. Det har inte varit ett lätt jobb att sitta med i nobelkommittén, säger Therese Jonsson, lärare på skolan.

Tre nobelpris delades ut. Första utmärkelsen, energipriset, var helt nytt för i år. Motiveringen löd: De har tillverkat ett energisnålt medel som gör det lätt att leva. Med Jonna Jonassons och Amanda Zetterlunds hoppande sko ska du kunna skutta över vattenpölarna och det ska bli ett nöje att gå till jobbet.

– Skolan har ett mål att jobba med energi, därför ska alla uppfinningarna ha något med energisparande att göra, säger Therese Jonsson.

Årets medicinpris gick till Fanny Forsman, Matilda Finnström, Erica Kellgren och Maja Eggen. De hade kommit på ett energisnålt hjälpmedel för synskadade: ett par glasögon med vindrutetorkare som drivs med hjälp av snören och handkraft.

Slutligen gick ett delat fredspris till Samuel Karlsson och Evelina Prästjan. Uppmuntrande, omhändertagande och mån om sina klasskompisar löd motiveringen.

Efter prisutdelningen hade det dukats upp till fest i matsalen med rostbiff och potatisgratäng till varmrätt och marängsviss till dessert. Och vissa planerade att fortsätta firandet hemma framför tv:n.

– Jag kommer nog att titta på Nobelfesten, säger Thelma Abrahamsson.