Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga tyskar gör jämtländska älgstolar

I sju veckor har en grupp arbetslösa tyska ungdomar med låg utbildningsnivå fått jobba i länet, mestadels med olika turistprojekt. Mitt i skogen, i Renflomarken utanför Landön, jobbar två av de tyska ungdomarna med att tillverka stolar till älgpass.

– Jag föreslår att du åker och hälsar på två av grabbarna i gruppen som håller på att sätta upp små älgtorn eller snarare en slags älgstolar som de själva byggt, säger projektledaren Jennifer Oscarsson, när jag intervjuar henne om ungdomsverksamheten.

– Pallarna har de byggt inomhus på tidigare F 4:s gamla skjutbana och nu sätter de ihop delarna på plats, berättar hon.

Jennifer ger vägbeskrivningen till de två tyska killarna som befinner sig mitt i urskogen.

– Du ska åka mot Landön. När du kommer några hundra meter innan byn så tar du till höger. Följ skogsbilvägen och ta till vänster vid varje korsning.

Så lät vägbeskrivningen och efter en halvtimmes körning efter den smala grusvägen undrar man smått desperat om det här kan vara rätt. Men så helt plötsligt står det en blå minibuss efter vägen och vid den två ungdomar som verkar bygga på något som ser ut som en jättestol.

De två grabbarna, Marcel Hein och René Brödnev, är från Tyskland och ingår i ett EU-projekt där unga arbetslösa får lära sig om arbetsmarknaden i andra delar av världen.

Just nu är 14 ungdomar inkvarterade på före detta F 4 på Frösön och de får syssla med olika uppdrag i ett slags entreprenörskapskollo.

– Vi har aldrig varit i så stor skog förut, förklarar de bägge på mycket knagglig engelska. Hemma är det bara städer och det känns fantastiskt att kunna åka så långt utan att se en levande själ.

– Jo, förresten, häromdagen såg vi två älgar bara en bit härifrån. Det blir något att berätta för kompisarna hemma.

Marcel och René har alltså byggt 40 stolar som ska sättas ut på olika älgpass i området. Det är Persson Invest som beställt stolarna och det är också de som äger skogen och husen i Renflomarken.

Under grabbarnas lunch i skogen, som för deras del består av kaffe och en cigarett, berättar de om vad Sverigeäventyret har inneburit för dem.

– Allt här är toppen, säger de bägge nästan samtidigt.

På frågan om vad som är bäst så svarar de lika samtidigt:

– Tjejerna. Vi har aldrig sett så många snygga tjejer som det finns här. Vi har åkt från F 4 på helgerna för att gå på krogarna i Östersund. Mest för att spana lite, fnittrar de.

Finns det inget dåligt med Sverige?

– Det ska vara brödet i så fall. Det är alldeles för sött. Hemma har vi mycket bättre bröd, säger René.

Men grabbarna tycker ändå att den svenska maten är toppen.

Vi har ätit mycket hamburgare och varm korv. Det tycker vi är den bästa maten.

Något annat ni är nöjda med?

– Den svenska musiken. Den är absolut fantastisk. Men så har ni ju storheter som Abba här i landet, säger grabbarna och fortsätter med snickeriet. När en av stolarna kommit på plats sätter sig Marcel i den och låtsas provskjuta.

– Det här passet blir nog bra, säger han.