Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga talar konstigt

Lukas Moodyssons nya film "Vi är bäst!" utspelar sig 1982, något som tydligt märks på ungdomarnas språk, trots att det inte är alltför längesedan.

En av tjejerna, Mira Grosin, konstaterar: "Folk talade annorlunda. Vi kunde inte säga vissa saker, typ typ. Vi skulle säga mer hela meningar än vad folk gör nu". Jag blir ständigt väldigt störd av alla dessa unga som missbrukar vårt fina språk. Det låter som en parodi när de använder en så torftig vokabulär: Å han ba´, å hon ba´, å ja´ ba´, å dom ba´.

Kan det vara så svårt att säga hela meningar? Vidare alltså det fruktansvärda ordet "typ" som används i nästan varje mening. Nu har de även fått för sig att använda det negativa ordet sjukt som ett förstärkningsord för allt, vilket är befängt. De kan t ex säga att något är sjukt bra. Ordet innebär givetvis att något är abnormt. Dessutom har de nu börjat använda det engelska ordet nice om det de gillar, vilket låter bisarrt. Varför kan inte dagens ungdomar prata ordentligt? Reagerar inte föräldrar, lärare och andra vuxna i deras närhet? Hur har det kunnat gå så här illa?

Henrik Scheutz

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel