Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga som behöver mer än bara förmedlare

Navigatorcentrum och "plug-in" är ett tidigare EU-projekt som blev permanent i Östersund.
Där finns de unga som står långt ifrån arbetsmarknaden av olika skäl.
– Utan det här stället skulle jag antingen ligga hemma eller på sjukhuset, säger Nora Palmqvist.

Annons

För de unga i Östersund som inte får jobb genom Arbetsförmedlingen eller kanske inte klarat skolan med fullständiga betyg kan Navigatorcentrum vara vägen tillbaka och vägen ut i arbetslivet.

När LT hälsar på är en grupp på Unga huset, inhyst i Tingshuset, och deltar i en konstnärlig verkstad.

– Det betyder väldigt mycket att få komma hit, annars hade jag nog inte tagit mig ut och träffat personer i min ålder, säger Nora Palmqvist som fyller 20 år snart.

Hon började med att söka jobb genom Arbetsförmedlingen men blev snabbt vidareslussad till Resurscentrum.

– Där lärde jag mig mycket, men det var jag och ett grupp utbrända 40-åringar, berättar hon.

Sedan fick hon komma till Navigatorcentrum som jobbar med att hjälpa unga mellan 16 och 25 år (och i undantagsfall personer upp till 29 år). Där finns mellan 100 och 120 personer inskrivna och personalen kan erbjuda en mer regelbunden och kontinuerlig kontakt med sina deltagare.

Även det började som ett EU-projekt sedan drygt fem år tillbaka men blev permanent år 2011 då politikerna i kommunen insåg hur viktigt projektet var för att få unga ut i arbetslivet.

Tobias Alkemar fyller snart 23 år och deltar även han i den konstnärliga verkstaden genom Navigatorcentrum. Han har haft mycket kontakt med Arbetsförmedlingen.

– Jag har fått hjälp att få komma på praktik och så. Och jag har haft en ungdomsanställning på Röda korset och biblioteket bland annat, men jag har inte fått en fast anställning, berättar han.

– Här kan jag få upp självförtroendet och fundera ut vad det är som jag vill göra i framtiden, fortsätter Tobias Alkemar.

Therese Lööf däremot är helt ny på Navigatorcentrum, hon hittade dit på egen hand när hon kände att hon inte kom någonstans genom Arbetsförmedlingen.

– Man känner sig inte motiverad när man sitter där och bara ska söka ett visst antal jobb som jag inte har kompetens eller erfarenhet för och det är så oerhört många som söker.

– Man vet att arbetsgivaren kommer välja någon med så mycket mer erfarenhet, säger hon.

Just erfarenhet verkar vara en knäckfråga för alla tre.

– Det blir som ett moment 22 när vi unga inte har någon erfarenhet när vi kommer från skolan och ingen vill anställa oss för att vi inte har någon erfarenhet, säger Nora Palmqvist.

Om ni fick önska helt fritt, vad skulle ni vilja att Arbetsförmedlingen kunde hjälpa er?

– Att hitta en praktikplats som verkligen passar mig och det jag är intresserad av, där blir det enklast att lära sig och samla erfarenhet, när det är något som man brinner för, säger Nora Palmqvist.

Just det är något som både Tobias Alkemar och Therese Lööf håller med om.