Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga skyr välfärdsjobb

Intressanta arbetsuppgifter, bra arbetskamrater och en bra lön. Det är viktigast när unga söker jobb, visar en ny undersökning från Vision. Samtidigt tror få unga att drömjobbet finns i välfärdssektorn. Här står arbetsgivarna i Jämtlands län inför en stor utmaning.

De närmaste åren behöver 420 000 nya medarbetare rekryteras till välfärdssektorn, enligt beräkningar från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Vi vet att pensionsavgångarna också kommer att märkas i Jämtlands län.

Vision har i en ny rapport Unga och drömjobbet ställt frågor till 1 300 studenter och unga yrkesverksamma om hur de ser på sitt framtida yrkesliv. Resultatet visar att kommuner, landsting och regioner har ett omfattande arbete att göra med både sitt arbetsgivarvarumärke och de faktiska förutsättningarna och villkoren de erbjuder.

Knappt 13 procent av studenterna associerar arbete i välfärdssektorn med intressanta arbetsuppgifter. Åtta procent förknippar jobben med personlig utveckling. Och enbart fyra procent tror att de kan få en bra lön.

Dessvärre bekräftas bilden av en låg lön av verkligheten. I kommuner och landsting – där det jobbar flest kvinnor – är lönerna lägre och mer sammanpressade än i verksamheter där flest män arbetar. Det handlar inte om utbildning eller kompetens, utan enbart om att kvinnors arbete värderas lägre än mäns.

Vision föreslår fyra åtgärder för att göra kommuner och landsting mer attraktiva arbetsgivare:

# Satsa på konkurrenskraftiga löner, kompetensutveckling och tydliga karriärvägar.

# Öka kontakterna mellan arbetsgivare och högskolor/universitet. Till exempel genom fler praktikplatser och extrajobb i form av studentmedarbetarskap.

# Ge nyanställda garanterad introduktion. Och säkerställ kunskapsöverföringen som nyexaminerade tar med sig.

# Ett gott ledarskap. Bra chefer med goda förutsättningar är grundläggande för att medarbetare ska känna sig delaktiga, ha inflytande och göra ett gott jobb.

Sveriges viktigaste jobb finns i välfärden. Men ska det betyda något för unga akademiker på väg ut i arbetslivet måste jobben värdesättas därefter. Då kan fler hitta drömjobbet här.

Tore Torstensson

Ordförande Vision Strömsund

Annika Strandhäll

Förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel