Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga skyr Facebook

/

Sociala nätverkssajter som Facebook och Myspace är helt ute bland yngre användare. Orsak: ”Gamlingarna” har hittat dit.

Annons

– Vilken 15-årig tjej vill få en vänförfrågan från pappa? säger Simon Sundén, strateg inom sociala medier.

Av statistik han tagit fram framgår tydligt att det finns en avgrundsdjup klyfta mellan grupperna 13–17 år och 18–21 år. I den första gruppen är cirka 40 procent medlemmar i Facebook, i den andra hoppar siffran upp till drygt 87 procent.

– Det händer något där i 17–18-årsåldern, man lämnar Bilddagboken och går över till det ”vuxnare” Facebook i stället, säger Simon Sundén.

Bilddagboken, ja. Det är numera det som gäller, efter att ungdomarna i princip övergett sin tidigare tummelplats Lunarstorm. Enligt färska siffror har svenska Bilddagboken nu över 250 miljoner bilder och långt över en miljon bilddagböcker är upplagda på sajten.

– Lunarstorm lyckades inte nå en ny generation när den gamla växte upp. Bilddagboken har lite samma stuk som Facebook, men är mycket mer bildfokuserat och det går hem bland ungdomarna, som ständigt tar en massa bilder med mobilkameran och lägger upp, säger Simon Sundén.

Han betonar att Facebook fortfarande är en förkrossande gigant på den sociala nätverksmarknaden – var fjärde svensk är medlem.

Mer läsning

Annons