Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga ser knarket som utväg i olidlig tillvaro

Flera av de ungdomar som polisen tog in för narkotikabrott i helgen använder droger för att dämpa ångest. Det kom fram i förhören.

Den gångna helgen gjorde polisen en extra insats mot narkotika, som LT tidigare skrivit. Det var bland annat en styrka på tio poliser som arbetade koncentrerat i området kring bussgatan och gågatan.

Under helgen togs sammanlagt 18 personer misstänkta för narkotikabrott in till provtagning och förhör, berättar Sanna Mattsson, som chef för span- och narkotikaroteln vid Östersundspolisen.

De flesta av de misstänkta från helgens insats är mellan 17 och 20 år gamla och misstanken mot dem är främst narkotikabruk.

– De flesta erkände direkt och är öppna om det. Själva förhören tog bara 15 minuter men sedan följdes det av samtal i cirka en timme, samtal om livet generellt, säger Sanna Mattsson.

– De här ungdomarna tar inte droger för att parta utan för att man mår uselt och vill kunna slappna av.

Eftersom så många av dem så snabbt erkände och att det många gånger ledde vidare till längre samtal tolkar hon det som att många av dem var lättade över att bli påkomna.

Sanna Mattsson menar att antalet narkotikapåverkade som de träffat på under helgen inte är något uppseendeväckande.

– Nej, det är så det ser ut en normal helg i Östersund. Men det blir tydligare när vi gör en sådan här riktad insats, säger hon.

Många av ungdomarna använder tabletter, ångestdämpande tabletter, men också spicedroger och cannabis är exempel på vad som används.

– Det som du tidigare fick åka 100 mil för skaffa är bara en knapptryckning bort.

Hon syftar till internet.

– Det är många mediciner som inte klassas som narkotika i andra länder som beställs över nätet, säger Sanna Mattsson.