Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga röster fick höras

Ungdomar från hela Norrland samlades i Östersund i helgen. Målet var att diskutera politik och lösningar på världsproblem.

– Man får en påminnelse att man behövs, säger Miriam Hamberg från Östersund.

Europeiska ungdomsparlamentet är en organisation som försöker få ungdomar involverade i framför allt EU och diskutera politiska frågor. Varje år hålls fyra lokala sessioner i Sverige, därefter en nationell och slutligen en internationell nere i Bryssel.

I år var Östersund värd för en av de lokala sessionerna. Åtta skolor deltog med varsin delegation. Temat för sessionen var "The world around you - global interaction", där deltagarna diskuterade omvärldsproblem och jobbade fram olika resolutioner för att lösa dem.

– De som kommer hit är väldigt intresserade av politik. De vet mycket och det är roligare för dem att få de här stora ämnena som man kanske ser på nyheterna varje dag, säger Emil Juslin, en av arrangörerna.

Från Wargentinskolan deltog Miriam Hamberg, Lovisa Löfvenberg, Anna-Stina Ericson och Sara Hannerz.

– På senaste tiden har jag blivit ganska politiskt engagerad. Jag tycker att det är kul och intressant, säger Lovisa Löfvenberg.

De fyra satt i olika utskott, som behandlade miljöproblem, kärnvapen, asylansökningar och ökningar av högerextrema partier. Sessionen avslutades med en generalförsamling där alla skrivna resolutioner behandlades i omröstningar. Alla deltagarna från Wargentinsskolan var nöjda med helgen.

– Det här är viktigt för att vi ungdomar ska bli mer upplysta om vad som händer i världen och kunna ta ställning, säger Miriam Hamberg.

– Vi ungdomar är framtiden, så vi måste lära oss hur vi ska tackla de här problemen, säger Sara Hannerz.

Det händer emellanåt att EU behandlar en resolution som går igenom den internationella sessionen hos Europeiska ungdomsparlamentet. Med andra ord kan ungdomarna som samlades i Östersund i helgen mycket väl ha hittat lösningar på stora världsproblem.