Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga ratar nätet på fjällen

Inget internet. Inget brus. Däremot gärna enkel logi och tydlig skyltning, om ungdomar som fjällvandrar får välja.

Unga som fjällvandrar tycker inte att internet ska finnas i områdena, visar ett projekt där 278 ungdomar skickades till fjällen av Svenska Turistföreningen (STF) i samarbete med SJ.

85 procent av deltagarna ratar internet i fjällområdena. I stället ville deltagarna att fjällen ska vara en frizon från vardagen och de prioriterade vägvisningsskyltar, proviantförsäljning och övernattningsstugor.

– Väldigt många vill ha enkelheten när de kommer ut i fjällen. Det blir mer exotiskt för dem som inte är vana, säger Felix Magnusson, som är en av testvandrarna, till P3 Nyheter.

– Att behöva hämta sitt vatten själv och hugga veden själv och så vidare. Många skulle också må bra av att vara lite bortkopplade ett tag, säger han.

"Om sommarfjället skall attrahera fler unga måste priset på resa och vistelse sänkas betydligt och alla resans delar måste förenklas. På fjället kan det ske en rad åtgärder, men det spelar ingen roll om det är för krångligt eller för dyrt att ta sig dit", säger Niklas Winbom, fjällchef på STF, i ett pressmeddelande.