Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga musiktalanger möter mjukt svängig kammarjazz

Annons

Efter drygt tjugo år på den amerikanska jazzscenen med massor av spelningar med amerikanska toppmusiker och studier som ledde fram till en doktorsexamen i Musical Arts vid Musikkonservatoriet i Boston är gitarristen och musikpedagogen Jonny Johansson sedan ett år tillbaka i Jämtland, nu som lärare vid Kultursksolan i Östersund. Här har han en heltidstjänst och har hunnit med att starta tre ungdomsgrupper med huvudsaklig jazzinriktning. Med en av dessa grupper, en kvintett unga musikanter, framträdde han på torsdagskvällen som förband till Jazz i Jemtlands konsert med ungerska jazztrion Zoltán Csörsz.

Att få spela med en rutinerad musiker och lärare som Jonny Johansson är naturligtvis inspirerande för jazzintresserade musikelever och det märktes också på framträdandet med ett varierat program av beat, klassisk swing och cha-cha. Kulturskolan och dess musikelever är att gratulera till rekryteringen av en så erfaren och skicklig musiker och pedagog. Framtiden kommer nog att visa resultat av Jonny Johanssons musikpedagogiska verksamhet i Östersund. Och när han inte undervisar spelar han förstås själv i olika sammansättningar, som till exempel i eftermiddag i Torvallakyrkan, där tre gitarrister möts i samma program; Björn Scharin, Peter Graag och Jonny Johansson.

Men huvudakt denna jazzkväll var förstås Zoltán Csörsz ungerska trio med sin lågmälda kammarjazz. Här presenterade man godbitar ur sin nyligen utgivna CD plus några välbekanta jazzstandards i egen mjukt svängig triotappning och med suveränt fina instrumentalsolon. Pianisten Péter Rozsnyói är lyriskt känslig och uppfinningsrik. Särskilt fint är hans intro till Here´s that rainy day. Och i det både lyhört känsliga och mjukt svängiga samspelet med basisten Orbán György och Zoltán på trummor kommer man osökt att tänka på en tidig Modern Jazz Quartet – fast trio i det här fallet. Det är kammarjazz av allra bästa märke.