Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga flickor säljer sina kroppar för knark

Flickor i nedre tonåren säljer sina kroppar för att få droger. Och Göran Bengtsson på Fältarbetsgruppen i Östersund upplever att acceptansen för droger bland unga har ökat.

Göran Bengtsson har under många år arbetat inom socialtjänsten i Östersund och har sett hur drogmissbruk slår undan benen på ungdomar. Ett exempel är att flickor, ibland så unga som 13 år, säljer sig för att ha råd med droger.

– Det är inget ovanligt förekommande alls. Killar gör inbrott för att få knark. Och en del tjejer jobbar med sin kropp. De far illa på ett annat sätt än killarna. Det finns ingen charm alls i den här typen av missbruk, säger Göran Bengtsson och fortsätter:

– En del av dem lever någon form av relation men när man är drogberoende så blir det inte en vanlig relation. Då handlar det mer om ett ömsesidigt utnyttjande i stället.

Enligt Göran Bengtsson finns det inte något som tyder på att missbruket bland unga ska gå ner.

– Den skillnad som jag framförallt kan se är att acceptansen för droger bland ungdomar har ökat. Hasch, till exempel, tycker man är ofarligt och har inte förstått vilka risker det medför.

Göran Bengtsson tror också att de ofta lätt åtkomliga drogerna som säljs på internet har betydelse i sammanhanget.

– Det knark som felaktigt kallas för "lagliga droger" har ju blivit mer lättillgängligt. Jag tror att acceptansen för droger har ökat i och med det.