Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga får vänta länge på att bli vuxna

Det tar åtta år längre att få sitt första jobb i dag jämfört med för tjugo år sedan. Det visar siffror som Statistiska Centralbyrån tagit fram åt Sveriges Radio.

1990 hade 75 procent av 20- och 21-åringarna i landet jobb. I dag är det först vid 29 års ålder som den gränsen har nåtts.

Det finns olika skäl till varför etableringsåldern har stigit. En anledning kan vara att fler studerar högre upp i åldrarna och börjar med sina studier senare. Fler tar till exempel sabbatsår efter gymnasiet nu. Men den största anledningen tros ändå vara den hårda konkurrensen på arbetsmarknaden. Det finns helt enkelt inte jobb åt alla. De jobb som faktiskt finns för unga är dessutom allt för ofta dåligt betalda visstidsanställningar.

Konsekvenserna av en höjd etableringsålder färgar även av sig på andra delar av samhället än arbetsmarknaden. Unga tvingas leva med begränsad ekonomi länge. Bostadsmarknaden blir ännu svårare att ta sig in på än vad den redan är utan arbete. Utan ett jobb är det svårt att kunna ta sig ut i vuxenlivet.

Det krävs en politik där unga får starta sitt liv på ett värdigt sätt. En politik där man inte behöver vänta på sitt första jobb tills man är 29 år.