Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga får betala för ett lättsinnigt arenabeslut

Hur hänger pusslet ihop, då menar jag framförallt vårt långsiktiga arbete för Jämtlands överlevnad.

Vi måste hitta nya näringar inom miljö och innovation för att vi ska kunna överleva. Då allt mer av vår industri antingen har lagts ner eller flyttas ut.

Via mitt eget företagande ser jag fler och fler som satsar på de ekologiska och vi har goda förutsättningar för att åka vidare på den vågen i Jämtland.

Detta måste återspegla sig i de val vi ska göra när vi väljer att utveckla en arena för 250 miljoner i Östersund.

Är det försvarbart och tittar vi till medborgarnas vilja och ambitioner? Är det verkligen vad vi behöver och hur håller kalkylerna? Jag har nu läst utredningar, tittat på alternativ, pratat med medborgare och politiker i olika grupperingar. Jag kan inte se att vi har på fötterna när det gäller kostnaderna.

Ja, möjligtvis en del i den utredning som är gjord. Men denna utredning är gjord på uppdrag av politiker och vinklar in på bara några områden. Året är 2010 och vi vet vad som hänt på andra håll i landet. Borde vi inte ha kalkyler som håller och idéer på innovativa byggnationer som lyfter Östersund till det varumärke vi redan försöker skapa? Hur ska de annars gå ihop, hur skall turister och medborgare i vår vackra stad förstå kopplingen i en långsiktigt och ur ett hållbarhetsperspektiv underbyggd utredning när de inte finns några sådana?

Varför sätter vi inte ner foten och gör något unikt när vi måste det för vår överlevnad?

Varför skall vi skynda på detta stora beslut bara för att majoriteten i Östersund på något sätt tror att man vinner val på detta sätt? Jag tror man vinner val på att med god ekonomisk hushållning och medborgarförankrade idéer talar om framtiden på ett trovärdigt och hållbart sätt. Det jag syftar på att vi också får den politik vi förtjänar. Vi kan inte bara dras med i någon investeringshysteri som egentligen är en icke beprövad version av att vissa politiker i vår kommun vill vinna nästa val.

Vem betalar notan denna gång?

Jag är hockeymamma, politiker, företagare och medborgare och jag är inte beredd att betala notan när vi inte kan ha en trygg skolmiljö för våra barn, allt fler unga som knarkar, allt fler unga som mår dåligt.

Det är inte försvarbart och värdigt mot dessa som far illa att vi lägger så mycket pengar på något som vi inte har en aning om vad det ger oss tillbaka. Investering i en ung människa kan inte räknas hem detta val men vi måste ha en högre moral än så när de gäller våra barn detta görs inte bara via fina arenor. Vi kan renovera och sköta om de vi har utan att för den sakens skull uppfattas som bakåtsträvare. Vi har råd att ta oss tid att undersöka alternativen och ekonomin först. Vi vet att hårt och långsiktigt arbete lönar sig mer än snabba klipp. Jag tycker att de är just snabba klipp man håller på med när man ska bygga arenor för 250 miljoner utan hållbara kalkyler och våra barn inte ska ha fritidsgårdar att gå till.

Susanné Wallner, Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel