Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga drabbas av sossepolitik

Socialdemokraterna har presenterat sitt budgetalternativ. Det är en kraftig försämring av företagsklimatet och färre jobb som väntar med S-politik. Socialdemokraterna vill höja skatterna på att anställa unga, höja restaurangmomsen, ge osäkrare villkor i välfärdssektorn, ge sämre villkor för RUT- och ROT-företagen och höja marginalskatterna på arbete. Stefan Löven pratar gärna om att stärka Sveriges konkurrenskraft. Men Socialdemokraternas utpytsande av småpengar till exportstöd och branschprogram kan inte kompensera för den generella försämringen i villkor för många företag som politiken skulle leda till.

S jobbar dessutom med dubbel bokföring. De har lovat att behålla regeringens jobbskatteavdrag, men spenderar ändå pengarna på annat. Det ger 12 miljarder som Socialdemokraterna satsar vitt och brett. Men i regeringsställning kommer pengarna inte att finnas. Då lär Vänsterpartiet och Miljöpartiets förslag på skattehöjningar komma lägligt. Höjd koldioxidskatt som slår hårt mot glesbygden, en lastbilsskatt som slår hårt mot industrin, eller kanske MP:s förslag om höjd energiskatt. Samtliga skattehöjningar kommer slå hårt mot företag i Jämtlands län.  Det är bara för Socialdemokraterna att välja bland skattehöjningarna.

Här i Jämtlands län kommer alla arbetsgivare som har unga anställda att drabbas hårt av Socialdemokraternas politik. Ett företag som till exempel. har åtta anställda under 25 år (varav fem under 23 år) får en skattehöjning med 400 000 kronor per år, alltså motsvarande drygt en anställds lön för ett år. Det är klart att det ger färre jobb. Det kan inte kompenseras med olika konstgjorda åtgärder. Svartarbetet kommer också att öka igen, när omfattningen på RUT- och ROT-avdragen halveras. Reglerna i sjukförsäkringen ska också luckras upp, vilket gör att fler åter kommer fastna i passiviserande förtidspensionering.

Alliansregeringens politik har lett till fler i jobb och färre som lever på bidrag här i Jämtlands län. Sedan 2006 är det i Jämtlands län motsvarande 1688 heltidspersoner färre som lever på sociala ersättningar, det vill säga så många färre som är arbetslösa, deltar i arbetsmarknadsåtgärder, har socialbidrag eller någon form av sjukersättning. Framför allt är det färre med sjukersättning i Jämtlands län.

I stället är det fler som jobbar. Sysselsättningsgraden i Sverige har ökat i princip i alla åldersgrupper sedan 2006 och särskilt bland äldre, trots den ekonomiska krisen. Folkpartiet står upp för en politik som ger generella bra villkor för företagen, både för inhemska serviceföretag och för avancerade exportföretag. Alla jobb behövs. Vi måste fortsätta att bryta utanförskapet och se till att fler kommer in på arbetsmarknaden. Då kan man inte chockhöja kostnaderna för att anställa och försämra villkoren för många företag.

Pär Löfstrand (FP), Östersund, Riksdagskandidat

Malin Rimmö (FP), Borgvattnet, Riksdagskandidat

Marcus Eriksson (FP), Dvärsätt, Riksdagskandidat

Eva-Britt Boij (FP), Sveg, Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel