Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga bokslukare får hembesök från biblioteket

Att läsa smakar - det kan Alissa Sjöborg, sex månader gammal, ställa upp på. Hon är en av 42 nyfödda i Härjedalen som erbjuds hembesök av en bibliotekarie - för att komma igång med språkträning redan i unga år.
– Det är jättebra, säger mamma Emelie Gropendahl i Sveg.

– Barnmorskorna gör det ju, så varför inte bibliotekarier?

Bibliotekarien Erik Larsson, som jobbar på biblioteket i Sveg, låter frågan hänga i luften. Under året skickar han ut ett erbjudande till 42 familjer i Härjedalen med barn födda från mars till augusti – om att göra hembesök, prata språkträning och språkutveckling och lämna över några böcker som en gåva till sex-månaders bebisen.

– Sedan kommer jag tillbaka när barnet är 12 månader och när det blir 18 månader, förklara Erik Larsson.

Nyblivna föräldrarna Emelie Gropendahl och Christopher Sjöborg är båda hemma när Erik Larsson ringer på dörren en måndagseftermiddag. Tre böcker har han med sig, en om hundar, en om Max Nalle och en med ramsan Imse Vimse Spindel. Den smakar, Alissa Sjöborg, sex månader gammal, verkar vara en riktig bokslukare. Så fort hon får tag på spindeln stoppar hon den i munnen.

– Hon gör så med allt, säger Emelie Gropendahl.

Vad tycker du om att biblioteket kommer på hembesök?

– Jättebra. Man får lite hjäp på traven att komma igång med läsningen. Hon har ju böcker innan såklart men här får man en insyn i vilka böcker som är lämpliga, vilka man kan välja, säger hon.

Erik Larsson stannar en stund, berättar lite om hur spåkinlärning fungerar, hur man som förälder kan jobba med böckerna.

– Den här har vi valt eftersom det är många som har hundar i kommunen, säger Erik Larsson om "Säger hunden".

– Härjedalen är ju en av Sveriges hundtätaste kommuner.

Sedan i september har han skickat ut information om möjligheten till hembesök för nyblivna föräldrar. En del väljer att själva hämta ut böckerna och en liten folder om språkutveckling på biblioteken, men många tar gärna emot bibliotekarien på hembesök.

– Första gången hade jag inte haft kontakt med familjen jag skulle till. Jag hade skickat ut info men inte fått någon respons. Så jag visste inte hur det skulle gå när jag knackade på, men de var pepp, helt med på noterna.

Idén med hembesökande bibliotekarier kommer från Storbritannien, där kallas det för "Bookstart" och har pågått i drygt två decennier. I Sverige heter projektet bokstart och biblioteken i Härjedalen och Jämtland ingår i ett av fem pilotprojekt i Sverige som fått pengar från Kulturrådet för att genomföra det. Enligt myndigheten har tidig språkstimulans "visat sig vara mycket viktigt för att barnen också ska bli goda läsare. Vilket i sin tur ökar möjligheterna till att barnet med tiden tar del av litteratur, studier och samhälle."

– Barn förstår men än vad man själv kanske tror. Det är samma som för vuxna, vi förstår fler ord än vad vi kan säga, säger Erik Larsson

Alissa Sjöborg tuggar glatt vidare på Imse Vimse Spindel.

– Vi kommer nog att börja läsa mer nu, när vi fått lite inspiration, säger Emelie Gropendahl.