Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga arbetslösa går miste om miljonsatsningar

Det är ganska troligt att du som läser detta känner en ung person som är arbetslös. Jämtland och Västernorrland tillhör nämligen en av de tre regioner i Sverige där ungdomsarbetslöshet är vanligast. I vår region saknar en av fyra unga ett arbete.

EU tog nyligen ett beslut om att tre regioner i Sverige ska få ta del av EU:s krisstöd för att motverka ungdomsarbetslöshet. Stödet går ut till medlemsländernas större regioner där arbetslösheten är över 25 procent. Sverige tilldelades 780 miljoner kronor från EU-kommissionen att fördela på de tre mest krisande regionerna, varav en är mellersta Norrland med Jämtland och Västernorrland. Tillsammans med det stöd som staten och regionerna själva skjuter till handlar det om över en miljard kronor att dela ut fram till 2018.

EU-stödet hade kunnat vara en möjlighet att göra något åt regionens ungdomsarbetslöshet på riktigt. Om inte regeringen hade bestämt sig för att bara dela ut en bråkdel, 25 miljoner, av det totala stödet de närmaste två åren.

Regeringen förklarar det uppskjutna stödet med att det handlar om budgettekniska skäl. Eftersom stödet skulle betalas ut av EU-kommissionen i efterhand vill regeringen inte ligga ute med pengarna, trots att regionerna räknat med stödet.

Arbetsförmedlingen får nu svårt att starta upp en rad projekt som planerats med EU-stödet som finansiering. I stället för att satsa på större projekt måste Arbetsförmedlingen nu välja ut enstaka kommuner där det minskade stödet förhoppningsvis gör lite nytta åtminstone. Även regionerna står maktlösa. Jämtlands regionråd Robert Uitto (S) berättar för SVT att de långt gångna planerna på 500 nya jobb inom kommuner och landsting i Jämtland nu får läggas på is eftersom finansiering saknas. I Sydsverige och Norra Mellansverige, de övriga två regioner som beviljats stöd, ser läget likadant ut.

EU-kommissionen har förstått att läget är akut. De unga personer som köar på Arbetsförmedlingen vet att läget är akut. Regeringen verkar vara de enda som inte förstår det. Varför skulle de annars skapa en flaskhals där det stöd de unga arbetslösa hade kunnat få fastnar?

Den borgerliga regeringen pratar sig varm om hur många jobb de lyckats skapa. Men medan var fjärde ung i mellersta Norrland fortfarande går arbetslös fortsätter regeringen ruva på de miljoner som skulle kunna hjälpa dem.