Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga är en stor fara i trafiken

Bilägare under 25 år drabbas av trafikolyckor tre gånger oftare än andra bilförare. Korta intensivkurser ute i landet är en del av problemet, enligt försäkringsbolaget If, som tagit fram skadestatistiken.

De unga bilägarna visar upp sämre skadestatistik för såväl singelskador som kollisionsskador– än de som är 55 år och äldre.

– De har en övertro på sitt eget kunnande. De känner glädje efter nytaget körkort, börjar köra och tycker sig vara något av kungar i trafiken. Men de har inte erfarenhet från särskilt många risksituationer, säger Dan Falconer, motorspecialist hos If.

Intensivkurs

Korta körkortsutbildningar ute i landet bidrar troligen till de höga skadesiffrorna, enligt honom

– Man åker iväg en vecka och får en komprimerad utbildning. Under så kort tid hinner man inte suga i sig allt man behöver kunna. Och trafikintensiteten är mycket lägre utanför storstäderna.

Samtidigt som de unga är mest olycksdrabbade har de högst tilltro till sitt trafikkunnande. Bara två av tio bilägare under 25 år tror att de skulle ha problem med att klara en ny uppkörning. Bland dem som är över 45 år är dubbelt så många osäkra på hur det skulle gå.

– Man har nog mer självinsikt när man blir äldre och är mer erfaren i trafiken, säger Dan Falconer.

Dyr försäkring

De unga männen är något mer skadedrabbade än kvinnorna i samma ålder.

Att unga är så pass skadedrabbade driver upp priset på trafikskadeförsäkringen för dem som är under 25 år. Om en 55-åring i Stockholm betalar 5 000 kronor för sin helförsäkring får en man upp till 25 år lägga ut 15 000 kronor och en ung kvinna 12 000 kronor.

– Det går inte att få en helt rättvis prissättning av bilförsäkringarna. Eftersom det inte går att i förväg säga vilken ungdom som kör bättre än en annan får hela gruppen stå för risken.

Undersökningen bygger på statistik från de senaste tre åren och omfattar tre miljoner bilar.