Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung teaterförening satsar på sommarläger

/
  • Hannah Dolata är ordförande för Dramatiska ungdomsföreningen i Östersund, och hoppas på många deltagare i föreningens improvisations- och rollspelsläger i sommar.  Foto: Henrik Flygare

DUF, Dramatiska ungdomsföreningen
i Östersund, tar inte sommarlov. Sista helgen
i juni ordnar föreningen ett improvisationsläger på Birka och i augusti blir det rollspelshelg någonstans i skogarna runt stan.

Annons

Hannah Dolata, 18 år, är ordförande i Dramatiska ungdomsföreningen, som bildades för fem år sedan av elever som spelat teater inom kulturskolan och ville gå vidare och göra något eget. Det har inte varit lätt för DUF att få fullvärdig föreningsstatus, berättar Hannah:

– De ansvariga på kommunen har velat se oss som en del av kulturskolan. Först nu har de insett att vi är en självständig förening som verkar ideellt helt utanför kulturskolans väggar.

Som förening kan DUF få föreningsbidrag som alla andra, men även helt fritt söka sponsorpengar och andra bidrag, vilket kulturskolan inte kan.

Vårens stora projekt inom DUF har varit uppsättningen av Molieres Den girige.

– Det gick jättebra. Fullsatt och bra gensvar från publiken, säger Hannah.

Vid improvisationslägret på Birka 25–28 juni ska deltagarna skapa en hel teaterföreställning på tre dagar.

– Temat är givet. Det ska handla om vatten. Vår ledare Maria Flink sätter upp lite ramar och sen får deltagarna själva improvisera fram repliker och handling.

Till sin hjälp har de Martin Geijer, improvisatör, regissör och teaterpedagog från Stockholm.

På söndagen ska föreställningen framföras på festivalen Sweden Mail Voices på Fröjdholmen.

13 deltagare är hittills anmälda till improvisationslägret, men det finns plats för fler, säger Hannah. Lägret vänder sig till ungdomar i åldrarna 15–25 år, och man behöver inte ha spelat teater förut.

Vad gäller rollspelshelgen i augusti är detaljerna inte spikade ännu, mer än att den kommer att äga rum någonstans i skogen precis som brukligt är när rollspelfolk strålar samman.

Hannah Dolata kommer själv att delta i rollspelslägret. Annars ägnar hon sig inte så mycket åt skådespeleriet nuförtiden, utan mer åt det administrativa.

– Jag tycker att det är kul att arrangera grejer och göra saker för andra, säger hon.

I övrigt blir sommaren en riktig festivalsommar för Hannah.

– Jag ska vara funktionär på Peace & Love i Borlänge och nyckelfunktionär på Arvikafestivalen, berättar hon.

Att vara nyckelfunktionär innebär att man håller koll på övriga funktionärer, lägger scheman med mera.

– Det ska nog gå bra. Jag har lite erfarenhet eftersom jag jobbat på Urkult i tre år tidigare. Och så är jag ganska auktoritär av mig, skrattar Hannah.

Mer läsning

Annons