Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung och hunsad

De påtar i rabatter, serverar lunchgäster och hjälper äldre att komma ut i friska luften . Man ser dem lite överallt, sommarjobbarna.

Konkurrensen om de åtråvärda jobben kan på sina håll vara hård , särskilt med dagens stora ungdomskullar. Många ungdomar kan också berätta hur de fått acceptera rätt taskiga arbetsvillkor bara för att ställa in sig hos arbetsgivaren . V illkor som skulle vara helt otänkbara på den ordinarie arbetsmarknaden. Eller finns det möjligen någon därute som är intresserad av provjobba gratis för att visa sin duglighet?

Enligt LO har samtalen till deras hjälptelefon ökat kraftigt under det senaste året. Många ungdomar hör av sig med frågor som just handlar om gratisjobb. Men som Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia påpekar så finns det inget som heter gratis provjobb. Lön ska betalas från första timmen.

Ella Niia menar att den höga arbetslösheten kan förklara varför alltfler arbetsgivare tycks ha satt gratisjobbandet i system; det är lättare att kuva löntagarna när utbudet av jobb är så litet.

Jag tror även att den politiska debatten påverkar arbetsgivarnas inställning. Centerungdomarnas senaste kampanj ”facket kan dra åt helvete” går inte obemärkt förbi. Det gör inte heller Maud Olofssons krav om lägre ingångslöner och uppluckrat anställningsskydd för unga. En del arbetsgivare tar uppenbarligen C-ledaren på orden.

Unga som utnyttjas på jobbet kan i alla fall trösta sig med att den svenska sommaren är kort. Fast f år nyliberalerna bestämma kanske hela arbetsmarknaden snart påminner om ett dåligt sommarjobb.