Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung och arbetslös: Jag har sökt i princip allt

/
  • Lizette Fisk från Frösön hängde i går på låset till arbetsförmedlingen för att göra ännu ett försök att hitta ett arbete. Foto: Håkan Luthman

Arbetslösheten bland ungdomar är betydligt högre än i andra åldersgrupper. Lizette Fisk, 19 år från Frösön, är en många som har svårt att hitta arbete.

Annons

Trots att Lizette Fisk bara har varit arbetslös några månader så börjar hon bli luttrad.

– Jag har sökt 40 jobb utan att få något. Det är otroligt svårt för ungdomar att få jobb just nu. Det krävs så mycket referenser och tidigare arbetslivserfarenhet att det nästan blir omöjligt att hitta något.Av hela den arbetsföra befolkningen i Jämtlands län så är cirka 7,9 procent arbetslösa i dag.

Tittar man på åldersgruppen 18-24 år så är siffran hela 25,8 procent. Det innebär att mer än var fjärde ungdom går utan ett fast arbete. Lizette Fisk säger att ungdomar kan bli smått desperata i jakten på ett jobb.

– Det känns som om man sjunker lägre och lägre. Man tar vad som helst och även jobb där man vet att man inte kommer trivas.

Eftersom hon gått barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet så söker hon arbete inom det området. Men eftersom det inte blivit något napp så har hon breddat sig.

– Jag har sökt i princip allt.

För Lizettes del så innebär arbetslösheten att hon står helt utan inkomst.

– Jag får inga pengar alls. Jag har sökt socialbidrag så vi får se om det blir något där. Just nu lever jag på min pojkvän, säger hon.

Mer läsning

Annons