Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung kvinna skickades hem från akuten - avled

Den tragiska händelsen ägde rum i somras.

Den unga kvinnan råkade ut för en olycka för sju år sedan och har efter det haft nackvärk i perioder. Under en dag i somras hade hon haft intensiv nack- och huvudvärk i fem dygn och uppsökte därför distriktsläkare vid en hälsocentral i länet, detta enligt en Lex-Maria anmälan.
Mamman till kvinnan har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Hon skriver att på hälsocentralen ville en läkare skicka kvinnan direkt till röntgen men blev stoppad av en annan läkare med motiveringen "i JLL gör man inte så, röntgen ska beställas".
I lex-Maria anmälan framkommer det att sjukdomsorsaken på hälsocentralen troddes vara muskulär spänning. På kvällen uppsökte kvinnan akuten och blev undersökt av ortoped- och medicinläkare. Båda två gjorde bedömningen att smärtan var kopplad till den tidigare värken som kvinnan haft och hon blev behandlad utifrån det. Morgonen efter skickades kvinnan hem från akuten.
På kvällen fick hon plötslig andnöd och blev medvetslös. Hon fick hjärtstopp och avled av förhöjt tryck i hjärnan.
I anmälan som kvinnans mamma gjort framkommer det att kvinnan tuppade av fem gånger på akuten, så kallade bortfallsattacker. Mamman ringde på klockan och berättade om bortfallen varje gång för akutläkaren. Mamman ställer sig frågande till om den informationen nådde läkarna och i så fall varför de inte tog till sig informationen. Hon undrar även varför dottern inte röntgades. Vidare undrar mamman hur bedömningen att skicka hem kvinnan kunde ske när attackerna troddes bero på hög smärta alternativt hög dos av läkemedel.
I anmälan framkommer det även att kvinnan, när hon skickades hem på morgonen, var i så dåligt skick att hon inte kunde gå själv utan fick åka rullstol. Mamman skriver:
"När en sjuk person hittas krampande eller kvidande av smärtor liggande på gatan oförmögen att kunna gå, än mindre gå utan stöd så skickas de in till sjukhuset ... min dotter skickades i stället ut i det tillståndet!"