Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung konst som brinner, vill lite mer och är på väg ut i livet

/
  • Kreativ mångfald. Så beskriver PC-eleverna själva sin avslutningsutställning.
  • Det är roligare att rita i datorn än med pensel och färg. Det tycker Mikaela Eliasson som vill jobba med digital grafik i framtiden.
  • Sara Andersson, från Vittra, målar grafiskt och abstrakt.”Man behöver inte veta vad det föreställer, jag vill mer förmedla en känsla”, säger hon.
  • Christoffer Svensson delar rum med tre andra på Östersunds konstskola. De inspireras mycket av varandra säger han.
  • Anna Norléns installation ”Under ytan” visar en gravid, badande kvinna. ”Jag var ute efter ett rofyllt uttryck”, säger konstnären själv.
  • ”Många av mina bilder symboliserar olika saker, men folk får reflektera själva”, säger Hanna Lindström. Hon är en av tre tjejer från Vittra som visar sina projektarbeten på Ateljé Törn.

Stan är full av ung konst. Konst som brinner, vill lite mer och är på väg ut i livet. Det finns med andra ord all anledning att ta en konstrunda i helgen, närmare bestämt till fem olika ställen.
– Det är jättehäftigt att det händer så mycket. Vi på skolorna har haft kontakt med varandra för att publiken ska hinna gå på allt, säger Kristina Strömgren.

Annons

Palmcrantzskolans bild och formesteter har avslutningsutställning på Folkets hus konsthylla. I dag, lördag, är det vernissage och Kristina Strömgren hoppas att betraktaren ska få ett kreativt, mångsidigt intryck. Själv visar hon bland annat sin glaskonst, vackra smycken med insmälta 50-öringar, och en installation gjord av pappersloppor, 150 stycken närmare bestämt.

– De flesta minns barndomens loppor, men loppan har en väldigt intressant form också. Det vill jag synliggöra, säger Kristina.

PC-elevernas konstverk hänger kvar till den 7 maj. I dag ställer även fyra elever från samma klass ut på Galleri S.

På Östersunds konstskola har första årskursen elevutställning på skolan hela helgen. Christoffer Svensson har nyligen upptäckt tjusningen med spraymålning och siktar nu på att lära sig mer om fotorealistisk graffiti. I verket ”Utan titel 16” har han använt både spray- och akrylfärg – och lite kaffe.

– Nej, det var ingen olyckshändelse, säger han och ler.

– Jag gillar när konsten är lite ruffig och skitig. Den är snyggast då. Mögel och rost är kanske äckligt, men det ser fint ut.

Några av Vittras konstelever, Hanna Lindström, Sara Andersson och Mikaela Eliasson, visar sina alster på Ateljé Törn. En utställning som är öppen till och med onsdag nästa vecka. Tjejerna har olika stilar, gemensamt för alla tre är att de målat sedan de var mycket unga. Hanna säger att hon alltid drömt om att få ha en egen konstutställning.

– Jag klarar mig inte utan färg. I mina målningar gräver jag gärna i människans psyke och tittar in i olika tankegångar, säger hon.

I helgen har också Färgfabriken en unik, tillfällig utställning av eleverna på Östbergsskolan som inte bara vill visa sin konst. De vill sälja den också. Pengarna ska nämligen gå till en skolresa när de slutar nian.

Mer läsning

Annons