Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung konst på Färgfabriken

/
  • Karin Kvam, konstkonsulent på länskulturen, är glad över att så många skolklasser vill besöka Färgfabriken. ”Många får en aha-upplevelse över att konst kan yttra sig på så många olika sätt”.
  • ”Radio for Beginners” heter installationen som pågår i mysrummet. Linn Nilsson passar på att vila medan hon lyssnar. Foto: Sara Strömberg
  • Ellinor Nilsson inspekterar den ombyggda fotoautomaten.
  • Emelie Öhman och Cecilia Nielsen från Vittra gillar upplägget på utställningen. De börjar med att lyssna på John Lennons LP ”Milk and Honey”.
  • Hjärtat i utställningen ”Look twice” är det så kallade biblioteket. Där kan man spela vinylskivor och inspireras av böcker och filmer.

Några spelar John Lennon på vinyl, andra skriver hemligheter till en parkbänk i Tokyo eller tar igen sig bland ljud och kuddar. Det är en helt vanlig förmiddag på Färg-fabriken Norr.

Annons

”Look twice” heter utställningen som just nu pågår på Färgfabriken Norr. I utställningen har unga konstnärer gett uttryck för sin konst i olika former, såsom installationer, film, ljud och bild. Tanken är att visa hur man kan göra mycket av lite och utnyttja material som finns till hands.

Utställningen kallas för ett aktivt vardagsrum, där det handlar lika mycket om att gå runt och titta som att själv delta.

Karin Kvam arbetar som konstkonsulent på länskulturen och har hand om de skolvisningar som Färgfabriken erbjuder alla skolor i länet. Hon berättar att utställningen varit uppskattad bland både högstadie- och gymnasieungdomar och att den skapar nya tankar om vad konst är.

Idag är det estettreor från Vittra som besöker Färgfabriken. Efter Karins rundtur får de egen tid att gå runt och utforska det som intresserar. Emelie Öhman och Cecilia Nielsen står i biblioteket och spelar vinylskivor. De gillar utställningen och att det finns möjlighet att gå på den under skoltid. De tror att bilden av hur konst ska vara är ganska smal och tråkig hos de flesta människor.

– Att komma hit ändrar verkligen ens uppfattning. Jag har aldrig varit på någon sådan här utställning förut. Konst känns ganska svårtillgänglig så det är toppen att vi får åka hit med skolan, säger Emelie.

– Jag gillar den här typen av konst, upplägget av att kunna delta i installationerna, säger Cecilia.

Karin Kvam tror att ungdomar har lättare tt uppskatta just den här utställningen eftersom den inbjuder till aktiviteter som de känner sig hemma i. Det finns till exempel ett bibliotek där det går att spela vinylskivor, läsa böcker och se filmer gjorda av deltagande konstnärer.

– En del har aldrig ens spelat en vinylskiva. I och med det blir det en helt annan sak för dem att aktivt delta i utställningen, än för vuxna som växt upp med en grammofon spelare.

En annan del av utställningen som verkar vara populär hos eleverna är radiorummet. Det är mer som ett mysrum där man kan vila och samtidigt lyssna på ett program om ljud i alla dess former.

– Det är ett exempel på att det inte finns något rätt eller fel när det gäller konst. Egentligen finns det inga begränsningar, det är upp till var och en av besökarna att tänka kritiskt och bestämma om det är okej eller inte, säger Karin.

– Det känns jättekul att kunna ge unga en chans att uppleva konst på det här sättet. Många ändrar uppfattning efter besöket och det öppnar upp för nya tankar och diskussioner kring konst och kultur.

Mer läsning

Annons