Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung arbetsmarknad: Neurolog

Först var Fredrik Walentin tekniskt intresserad och tänkte sig en framtid som ljudtekniker. Men några år efter att han gått ut teknisklinje på gymnasiet – efter att ha hunnit med att avverka jobb som truckförare och cafébiträde – bestämde sig Fredrik för att bli specialistläkare inom neurologi.

Annons

Fredrik Walentins mamma var läkare och ville att sonen skulle följa i hennes fotspår.

– Men det var inget jag ville själv. Jag spelade i ett rockband, var teknik intresserad och ville bli ljudtekniker. Därför gick jag en teknisk utbildning på gymnasiet. Jag har alltid tyckt om att jobba med elektroniska system, säger Fredrik Walentin.

Efter att ha gått ut gymnasiet jobbade Fredrik med flera olika jobb. Han jobbade bland annat på ett café och som truckförare. Men det var först när han fick jobb som sjukbiträde som han fastnade för sjukvården, och bestämde sig för att studera vidare.

– Jag läste upp betygen på komvux och läste in naturämnena som jag saknade, säger Fredrik Walentin.

Efter att ha kommit in på läkarutbildningen i Göteborg vid 23-års ålder, dröjde det inte länge fören han bestämt sig för vad han ville pyssla med i framtiden.

– Jag blev snabbt intresserad av neurologi. Det är läran om nervsystemet och dess sjukdomar. Det är egentligen inte så konstigt eftersom hjärnan är så fascinerande och också för att jag länge haft ett intresse för elektronik. Hjärnan och kroppen fungerar nämligen ganska likt ett elsystem, säger Fredrik Walentin.

Fredrik studerade i fem och ett halvt år på läkarutbildningen.

Sin allmäntjänstgöring (AT) genomförde han på Universitetssjukhuset i Örebro. Redan helgen efter att AT-tjänstgöringen var avklarad började han arbeta på kliniken. Han påbörjade en specialisttjänstgöring (ST) och under fem år fördjupade han sina kunskaper i neurologi. Trots att han nu jobbat som läkare i tolv år har han inte tröttnat på sina arbetsuppgifter.

– Det är ett otroligt spännande område att jobba med. Den senaste tiden har det gjorts stora framgångar i forskningen. Det kommer nya mediciner och behandlingsmetoder hela tiden. Vi kan helt plötsligt behandla patienter som tidigare inte var botbara, säger Fredrik.

Fredrik nämner bland annat nya effektiva mediciner som hjälper vid Multipel skleros och påtagligt minskar risken för unga människor att bli handikappade, blodproppslösande mediciner vid stroke, hjärnoperationer som behandlar patienter med Parkinsons sjukdom och botoxsprutor som kan minska spasticitet.

– Vi har hand om människor med svåra sjukdomar och det kan ibland kännas tungt men mötena med patienter och anhöriga ger ofta väldigt mycket tillbaka. Man är ofta väldigt tacksam för våra insatser, även om de ibland bara består i att trösta och lyssna, säger Fredrik.