Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undvik matförgiftning i rötmånaden

Nu är det högsäsong för magsjuka som orsakats av bakterier i maten. Men det går att hålla maten fräsch även under rötmånaden med några enkla knep.

Enligt Bondepraktikan inleds rötmånaden i slutet av fruntimmersveckan, alltså runt den 22 juli och pågår sedan en månad framåt. Namnet rötmånad beror på att matvaror lätt blir skämda under denna period, vilket i sin tur beror på vädret. Värme i kombination med hög luftfuktighet får bakterier att frodas. Rötmånaden är en varningssignal om att vi ska vara extra försiktiga med vad vi äter och hur maten förvaras och tillagas under högsommaren. Ungefär hälften av alla som drabbas av matförgiftning insjuknar efter att ha ätit mat de lagat själva.

Kyl och värm

Det finns några enkla tips för att hålla maten fräsch så magsjuka undviks och svinnet hålls nere under rötmånaden. Livsmedelsverkets bästa tips är lätta att följa för den som har tillgång till ett kök. Håll maten kall hela tiden, så ta med kylväska att packa i om du har en bit till affären. Låt inte mat stå framme, packa in den i kylskåpet direkt när du kommer hem från affären och ställ inte fram mer mat än vad som går åt när ni äter. Varm mat ska värmas upp ordentligt när den tillagas. Fågel och köttfärs ska vara genomstekta. Ska du inte äta på en gång ska maten hållas varm tills du äter.


Camping och picknick

Men på sommaren kan man befinna sig på ställen där det inte finns moderna påfund som kylskåp och spis eller ens ett kök. Då är det viktigt att se upp med matsäcken. Se till att packa ned maten ordentligt med kylkampar och tänk på att vissa livsmedel som till exempel kött och mejeriprodukter förstörs fort i värme. Lukta på maten innan du äter, är maten skämd brukar det märkas på doften. Slarva inte med hygienen även om du befinner dig ute i naturen. Ta med våtservetter så att du kan tvätta händerna även om det inte finns tillgång till rinnande vatten.


Håll rent

Hygien är givetvis viktigt även om du är hemma. Håll rent i köket så minskar du risken att få bakterier i maten. Disktrasan är en riktig grogrund för bakterier, koka den ofta eller byt mot en ny. Använd inte samma skärbräda till kött och kyckling som till grönsaker. Tänk även på att tvätta händerna om du tagit i kött innan du tar i något annat livsmedel. Skölj frukt och grönsaker innan du äter dem.

Gradfakta:

Kylskåpet ska ha max åtta plusgrader, gärna max fem plusgrader när det är riktigt varmt ute. Placera känsliga livsmedel där det är som kallast i kylskåpet, det går att kolla med en termometer.

Ska du ta med dig mat ska kylväskan också hålla max åtta plusgrader, gärna lägre.

Värm maten ordentligt, de flesta bakterier dör vid plus 70 grader.

Varm mat som förvaras ska hålla minst 60 grader.

Om du ändå blir sjuk:

I de flesta fall kan du vårda dig själv hemma. Stanna hemma minst ett dygn efter att du blivit frisk för att undvika att smitta andra. Var extra noga med handhygienen efter toalettbesök. Kontakta läkare om du blir uttorkad.

Om du blivit matförgiftad bör du anmäla det till miljöförvaltningen. Det kan hindra andra från att drabbas. Tänk på att det inte behöver vara det sista du åt som du blivit sjuk av. Det finns många bakterier, parasiter och virus som orsakar matförgiftning. Det kan ta några timmar eller upp till en vecka innan du insjuknar beroende på vad du har smittats av.

ELISABETH PETTERSSON/NA MEDIA

namedia@na.se