Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undvik livsfara – börja spana efter motorcyklar

Nu är våren snart här och sakta men säkert dyker de upp på vägarna igen – motorcyklisterna.
– Likväl som om du tittar efter vilt så ska du börja titta efter motorcyklister, uppmanar en expert i mc-säkerhet.

Det är ingen nyhet att många motorcyklister dör eller skadas svårt i trafiken varje år. Och nu på våren tillkommer en ytterligare riskfaktor – ovanan. Vi är helt enkelt inte vana vid att ha motorcyklister på våra vägar.

Att säsongen snart är igång är dock ett faktum vare sig du gillar det eller inte. Om du som medtrafikant inte är medveten och anpassar dig efter det så kan det innebära livsfara.

– Om du inte är intresserad av att motorcyklar finns på vägarna så tänker du inte på dem. Så tips nummer ett ät att titta efter motorcyklar så som du tittar efter vilt, säger Patrik Ericsson som är säkerhetskonsulent på organisationen Sveriges motorcyklister.

När du väl har fått syn på en motorcyklist i trafiken är det svåraste att bedöma avståndet till den.

– En mc kan vara närmare än du tror. Det är svårt att veta om den är stor eller liten och då har man ingen referenspunkt, säger Patrik.

Lita inte på någon

Givetvis bär motorcyklisterna själva det stora ansvaret för sin egen säkerhet och speciellt när de vet att andra är ovana så handlar det om att inte lita på någon.

– Om du kör 70 på en 70-sträcka så har du ändå kört för snabbt om olyckan är framme. Var alltid noga med att någon kan köra ut framför dig, säger Patrik Ericsson.

Rent körtekniskt så handlar det om lära känna motorcykeln. Det är lätt hänt att köra för fort in i en kurva när man är ovan och på våren finns det ofta grus vid sidan av som kan orsaka sladd.

– Träna på kurvtekniken och tänk på att alla vägar inte blir vårstädade på en gång. Träna också på att bromsa, säger Patrik.

Dessutom rekommenderar han alla att gå igenom motorcykeln så att den är i gott skick, exempelvis lysena och däcken.

Gå en kurs

Han rekommenderar också mc-förare att gå en kurs för att fräscha upp kunskaperna. Till exempel så anordnar Sveriges motorcyklister ett stort antal kurser i hela landet för de som redan har ett mc-körkort.

– Vi har ett brett utbud av kurser, allt från grundkurser till mer avancerade. De börjar i slutet av mars och det rullar på över hela året. Gå en kurs och få förbättrad körteknik. Allt vi gör kopplas till trafik, säger Patrik Ericsson.

Till sist: Vad är det som är så härligt med att åka motorcykel?

– Det är svårt att beskriva. Men tänk dig en kurvig fin vägsträcka, sol och underbar natur. Samtidigt känner du att du kontrollerar motorcykeln, det är en härlig känsla och frihet under ansvar, avslutar Patrik.

Kalle Lindgren/Nyhetsbyrån NA Media