Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undvik fällorna i svampskogen

I år är skogen full av svamp men bland karljohanssvamparna och kantarellerna finns även en hel del giftiga arter, varnar Pelle Holmberg, biolog och svampboksförfattare.

Annons

– När det nu är ett enormt svampår kommer ju självklart både matsvampar och giftsvampar, säger han.

Det är hög tid att ge sig ut i skogen och leta efter svamp, men ovana plockare gör bäst i att vara försiktiga. Förra veckan sökte sex personer i Varberg vård efter att ha förgiftats av vit flugsvamp, bland dem en pojke i förskoleåldern som ännu vårdas på sjukhus.

Vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor ska man akta sig för. Det kan vara vit flugsvamp respektive toppig giftspindling. Den senare är allra värst, enligt Holmberg.

– Den är så otäck att man inte får några symptom innan skadan är skedd och njurarna är ur funktion. Den är inte lik någon ätbar svamp.

De bästa tipsen är att ha en uppdaterad svampbok och att skriva ut Giftinformationscentralens svampbroschyr.

Holmberg understryker även att all matsvamp ska tillagas ordentligt.

– Det är absolut förkastligt att äta rå svamp. Den ska gärna stekas länge, inte bara brynas på. Ingen skogssvamp ska ätas rå.

Sedan 1950-talet har ett tiotal personer dött av svampförgiftning i Sverige.