Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersökning klar – ännu inget beslut om Stora Helvetet

Tågtrafiken har varit stoppad i ett halvår. Och beslut om när trafiken släpps på, kommer först om någon vecka.

I november stängde Trafikverket tågtrafiken mot Norge. Banvallen vid Stora Helvetet började släppa och skadorna var för stora för att myndigheten skulle våga tillåta tågtrafik över ravinområdet.

LT har i omgångar berättat om arbetet med att den skadade bansträckningen och på tisdagen kom ett nytt besked från de ansvariga på verket som i korthet går ut på att beslut om när trafikeringen kommer i gång fattas om några veckor.

"Ett intensivt arbete har pågått under vinter/vår för att ta fram de underlag som behövs för att bedöma järnvägsbankens hållbarhet. Kärnborrningar har utförts, liksom geotekniska beräkningar som nu är klara. Parallellt har projektering för ett skredvarningssystem pågått och byggnation är påbörjad", skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Geologerna gör en dragning i dag (läs: tisdag) för den expertgrupp som trafikverket har. Det ska så småningom mynna ut i en rapport som ska ligga till grund för ett beslut, säger lena Nordung, kommunikationsansvarig på Trafikverket Region Mitt.

# När kommer något beslut?

– Vi har pratat om mitten av juni, sen kan det ju tillstöta saker som gör att det försenar, men just nu är det mitten av juni som är vår ambition.

# Finns det uppgifter om hur pass skadad banvallen är utifrån de beräkningar som presenteras på tisdagen?

– Vi kan inte säga något om beräkningarna i dag utan först när rapporten är klar. Det ska sedan mynna ut i ett underlag för ett beslut