Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underlätta för småföretagen!

I vårt län finns flera tusen ensamföretagare. Många av dem är framgångsrika och skulle kunna växa med en eller flera anställda.

Annons

Jag vet själv som småföretagare hur stort och osäkert steget är att anställa den första personen.

Man måste hitta rätt person med rätt kompetens och utbildning. I och med att det rä ett litet företag måste den sociala biten också fungera.

Man är hela tiden orolig ”kommer jag ha tillräckligt med jobb” att klara två löner.

Är man ensam känns inte den pressen lika svår.

Dessutom är många av länets företagare äldre. Vart tredje företag leds av en person över 60 år.

De vill nog snart gå i pension. Men samtidigt vill de ju att deras företag lever vidare. Ofta är det framgångsrika hantverksföretag som kanske ibland är ensamma i sin bransch på orten. Tänk då att kunna ta in en bra person som kan efterträda företagaren.

Vilken vinst för lokalsamhället som får behålla viktig service och en yngre person får ett stimulerande jobb -på orten.

Ta bort arbetsgivaravgiften för den först anställde.

Därför tänker jag, om jag blir invald i Riksdagen, arbeta för att den först anställda i ett litet företag ska innebära noll kronor i arbetsgivaravgift.

Det är ofta det stora steget för många mindre enmansföretag att ”våga” att anställa en person.

Då vi i länet har så många mindre företag skulle en sådan åtgärd kunna skapa åtskilliga nya jobb – spridda i hela länet!

Jag tycker också att man bör se över arbetsgivaravgifternas storlek i glesbygden.

Det borde vara möjligt att generellt sänka arbetsgivaravgifterna i länets glesare delar. Norge har en modell som innebär allt lägre avgift ju glesare det är.

Förutom mitt förslag ovan om arbetsgivaravgiften måste vi göra det enklare att finansiera och göra det möjligt för yngre driftiga människor att kunna ta över dessa företag.

Genom flera människor i arbete skapas större skatteinkomster till kommuner, landsting och staten. Det ger möjlighet att utveckla vår välfärd och satsa på barn, ungdomar och våra äldre.

Det är några av de konkreta förslag jag vill jobba med för länets utveckling i Riksdagen.

Det krävs att de personer länet väljer till Riksdagen har både den erfarenhet, kunskap och det engagemang som krävs för attgöra skillnad i ”maktens korridorer”. Det krävs också att länets riksdagsledmöter är så självständiga och har en sådan integritet att de verkligen vågar stå upp för länets intressen i viktiga frågor – även om det kanske strider mot partiets synpunkter.

Jag har en gedigen bakgrund som företagare, ekonom och kommunpolitiker. Jag vågar slåss för sådant som är viktigt!

Pär Jönsson (M)

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel