Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underkastelsen – Stefan Jarls viktigaste

/
  • Stefan Jarl med Eva Röse, som likt Jarl låter undersöka sitt blod i

Bio Regina

Genre: Dokumentär

Premiär: 23 april 2010

Med: Stefan Jarl, Eva Röse, Margot Wallström med flera

Regi: Stefan Jarl

Speltid: 1 tim 27 min

Censur: 7 år
Betyg: 3

Annons

Stefan Jarl har en agenda. Det sticker han inte under stol med. Det har han för den delen aldrig gjort. Såväl modstrilogin som "Naturens hämnd" 1983 och filmerna om samernas land ("Hotet" 1986, "Jåvna, renskötare år 2000" 1991 och "Samernas land" 1993) gjorde anspråk på att säga något om vårt samhälle, och att tydligt ta ställning.

"Underkastelsen" är inget undantag, snarare är den ett mer lysande exempel på ovanstående än någon annan av Jarls tidigare filmer.

Dramaturgiskt är den skickligt upplagd. En bit in i filmen får man veta att katter bevisligen kan få giftstruma av de farliga kemikalierna som finns överallt i vårt samhälle, och som tar sig in i vårt blod. Nåväl, det är ju sorgligt, men ett överliggande hot mot mänskligheten? Nja.

Men det kommer mera. Ödesdigra konsekvenser för hela vår fortlevnad målas upp och då sätter till och med den dramatiska bakgrundsmusiken i gång. Det är hårt, rappt och tydligt.

Själva titeln "Underkastelsen" syftar på att vi låter underkasta oss när vi får i oss alla dessa kemikalier. Det förefaller mig vara en politisk fråga, och jag hade gärna sett, och också trott, att Stefan Jarl tog upp mer av den aspekten i filmen. Jag föreslår en uppföljande dokumentär där politiker ställs mot väggen och där konsumentmakten tas upp i större bemärkelse. För visst är det här en viktig film, enligt Jarl själv till och med hans viktigaste.

Mer läsning

Annons