Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underbara tolkningar av Ulrikas visskatt

/

Annons

"Ulrikas minne" är titeln på en ny cd från Triakel – Emma Härdelin, sång, Kjell-Erik Eriksson, fiol, och Janne Strömstedt, tramporgel. I dag lördag är det releasekonsert för skivan i samband med World Rhythm Fest på Gamla Teatern i Östersund.

Skivan är helt ägnad Ulrika Lindholms stora och rika visskatt. Ulrika var född och uppväxt i Raukasjö i Frostviken i slutet av 1800-talet. Via Hammerdal kom hon sen till Enskede söder om Stockholm där hon slutade sina dagar.

Lyckligtvis blev Ulrikas muntliga traderande uppmärksammat av Matts Arnberg, som spelade in hennes sånger. På så vis finns på visarkivet ett digert material direktinsjunget av henne. Detta material har här legat till grund för nya tolkningar av Triakel.

Triakel har skapat en stor och rättmätig plats för sig inom den ganska så udda folkmusikgenren skillingtryck. Oftast evighetslånga och rätt enformiga berättande epos, med en inte helt oväntad sedelärande historia på köpet. Men den här skivan tycker jag sticker ut från deras tidigare produktion och är uppfriskande pigg. Fortfarande låtar som berättar om sin tid men med lite annat stuk och varierande arrangemang.

Som så ofta tidigare tycker jag att Triakels ljudbild även på denna skiva bygger på Emma Härdelins sång. Hon har en underbar röstbehandling och det är rent och snyggt rakt igenom med avundsvärt tydlig diktion och underbara tolkningar av den här tidens visor. Gänget känns väl inarbetat och de tre musikerna kompletterar varandra bra. Upplyftande är det med de gäster, som de har på några av numren, som varierar ljudbilden fint. Jag tycker också om skivans ljudkvalité som är intim men ändå luftig.

Mina favoriter på plattan blev "Karna", som svänger gott, och "Stina" som fått ett lite kletzmer-inspirerat stuk. Den avslutande "Väckelsevisa" känns nära och innerlig.

I dag används termen ”digital storytelling” ofta (digitalt historieberättande), där man vill just bevara det muntligt traderade till eftervärlden. Här känns Triakel som viktiga informationsbärare i ett berättande som ständigt får ny klädnad.

Mer läsning

Annons