Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undanskymd urbanitet och inspirerande landskap

Veckans konstkrönika rör sig mellan undanskymda platser på Urbn Arts, ett uttryck som lockar fram nyfikenhet men skyms av mängden på Ahlbergshallen och inspirerande landskap på Härke.

Urbn Arts

På Urbn Arts var det vernissage och boksläpp i helgen. Henrik Ljusberg har tillsammans med Länsstyrelsen i Jämtland-Härjedalen medverkat i ett projekt (Kalejdoskop) som går ut på att belysa bortglömda platser och kulturarv. Henrik Ljusberg har gjort en bok om graffittikonsten i Östersund och Jämtland. Boken har det vackra namnet "Fagert är landet", och vill kanske med den titeln väcka frågor kring det konventionellt vackra i det urbana landskapet? Tillsammans med boken ställs även fotografier från boken ut på galleriet. Henriks Ljusbergs roll i projektet har varit att samla ihop dokumenterade verk från anonyma konstnärer. Vissa byggnader som är rivna finns kanske endast kvar i ett fotografi. I bokens foton av graffitin kan man se trender från 90-talets kantiga bokstäver till nutidens mjukare former. Vi får genom boken en promenad bland undanskymda platser där graffitikonstnärerna fått kreativitet och lugn att utöva sin olagliga konstform. Människorna är därför bortretuscherade men det ger en spänning i fotona. På en av bilderna finns datumet kvar men det ger positiv tyngd i kompositionen. Boken är fin men lite tunn. Jag blir hungrig på mera bilder och bakgrundsfakta kring platser och konsten. Jag som inte är från stan har svårt att placera platserna (men det kanske inte är relevant?), bilderna talar ju sitt tydliga språk. Jag tror att det finns ett behov för denna bok och tycker att det är spännande att bjudas in till de hemliga platserna och glänta på förlåten till en förbjuden värld.

Ahlbergshallen

På Ahlbergshallen visar Bertil Hansson målningar, foton och akvareller. Det är fullsmockat med verk på väggarna. Hela intrycket är så rörigt och saknar styrning i rummen så det är väldigt svårt att följa konsten. Små målningar i fönstret, en vikvägg mitt i rummet sedan två andra flyttbara väggar i samma rum. Allt tätt ihop blandat med akvareller, foton, målningar. Verken kommer inte till sin rätt och gör det otroligt svårt att se konsten. I många av målningarna finns det ett uttryck som gör mig nyfiken. Målningarna kan liknas vid en tredimensionell reva mitt i och öppnar upp till en hel värld av fantasi i bilden. Men det går inte att bortse från att hängningen helt förtar konsten. Det går inte att se dem rättvist. Därför är det svårt att göra en rättvis bedömning. Gå och se själva.

Härke konstcentrum

På Härke konstcentrum ställer Frida Lorén ut sina arbeten från olika konstkurser hon genomgått genom åren sedan 2006. Det är många och motiven kommer från dessa studier. Mest krokistudier och landskapsbilder. I akvarellerna syns hennes lust till färgerna. Styrka finns i det spontana som uppstår när hon testar nya material som i krokiskisserna där Lorén berättar att övningen legat i att sätta tuschspetsen på en lång bambustav och gjort enkla och vackra linjer på långt avstånd från pappret. Frida Lorén har varit på många platser därför blir det skiftande motiv med allt från Norge, Italien, Bohuslän och Skåne. Hennes utställning är inspirerande och välgjord.

Linda Petersson