Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla Bergqvist

Om mormors liv spelades upp på vita duken skulle hon vara hjältinnan i en äventyrsfilm.

Orädd, stolt, varm, vacker och ödmjuk. Efter 86 år och en tids sjukdom gick Ulla Bergqvist den 18 november vidare till nästa äventyr och lämnade oss. 

För Bräckeborna var hon känd som damen på Handelsbanken med sitt vita hår. För sina vänner och släkt känd för sitt stora hjärta och hjälpsamhet, fantastiska matlagning och fina fester bland annat på midsomrar och jular.

Hon föddes den 23 februari 1923. Ulla växte upp på Alnö tillsammans med sin mormor Nanny Åberg på Gustavsberg och senare gick flyttlasset till Stavre. Den unga damen drömde om livet i Amerika men kriget kom emellan. Istället ändrades historien den kväll 1939 då hon mötte en lång mörk och stilig ynglig på dans i Stavre, Erik-Gustav, som sedermera blev min morfar. 1943 stod bröllopet och första barnet var på väg, sedan kom lillebror 1959. I 65 år delade de hus och hem tills morfar somnade in i april 2008.

Alla hjältinnor måste ha sin del av prövningar så också Ulla. 1977 gick dottern Ingrid, som utbildat sig till förskollärarinna, bort efter en kort tids sjukdom. En förlust som kom att prägla resten av livet. Sonen Göran utbildade sig till jägmästare, doktorerade, gifte sig med Ulla-Karin och är nu är stolt pappa till två döttrar.

Mormors och morfars villa på Gränsgatan byttes ut mot lägenhet och sommarstuga i Grönviken efter pensionen från banken. Mormor älskade livet med dagliga milslånga promenader, matlagning, bakning, svampplockning, att umgås med familj och vänner och delta i föreningslivet. Hon gillade nyheter och var först med att skaffa både micro och mobil. Körkort blev det aldrig av att ta, men hon kompletterade morfars bilkörning med att köra sin moped.

När vi tänker på mormor är det svårt att inte le och minnas alla många och långa sittningar med fika, kortspel och korsordslösande i köket. Melodikrysset är för mig för evigt sammanlänkat med doften av nygräddade plättar. Efter pensionen blev det kortspelsturneringar med dagslångs bataljer i gin rummy med olika spelgäng. 

Hon var också en operaälskare och flera är vännerna som invigts i den kretsen när bion på Folkets hus i Bräcke började direktsända föreställningar från Metropolitan i New York.

Vår hjältinna älskade resor. Kunde ingen följa med åkte hon ensam. Äventyraren flög helikopter mellan skyskraporna i New York, promenerade längs Berlinmuren, vandrade på Madeira, kollade in Alcatraz i San Fransisco, prutade på Kanarieöarna, upptäckte Florida och trivdes lika bra i fjällvärlden som i Las Vegas eller i favoritresmålet London.

Hon gav mig övertygelsen att det omöjliga i själva verket är möjligheter som bara tar lite längre tid. Jag kommer alltid att sakna henne – och det där telefonsamtalet som alltid kom just när man behövde det.

Ulla sörjs närmast av sonen med familj, barnbarn och barnbarnsbarn, vänner och övrig släkt.

Karin Wallström, barnbarn