Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ukrainskt övervåld ökar riskerna

Annons

Rysslands annektering av Krim i vintras skapade raseri i västvärlden. Sanktioner mot Ryssland följs nu av motsanktioner mot livsmedelimport. Ekonomiskt slår det både mot Ryssland och EU.

Raseriet är inte så konstigt med tanke på att det gjordes i strid med folkrätten – som den tidigare tolkats. Å andra sidan har ju Natos agerande i Kosovo skapat ett nytt prejudikat. I varje fall är det så Ryssland ser på saken. Och då spelar det mindre roll att högerpolitiker som Sveriges Carl Bildt (M) talar om Kosovo som ett undantag.

Det är den politik Bildt själv företräder som har gett Rysslands president Vladimir Putin möjlighet att agera som han gjort.

Till saken hör att annekteringen gjordes utan att ett skott avlossades. Krim som historiskt varit en del av Ryssland bebos av en rysktalande befolkning som själva betecknar sig som ryssar och inte som ukrainare.

Jämför det agerandet med det som nu sker i östra Ukraina. Efter den nationalistiska rörelsens störtande av den korrupta med folkvalda regimen i Kiev, sades från både västs och Ukrainas håll att opinionen i Donbassområdet med städer som Donetsk och Lugansk var helt annorlunda än på Krim.

De ryskvänliga separatister som snabbt framträdde beskrevs i stort sett bestå av inhyrda ryssar. Det var en falsk bild, även om de flesta vanliga medborgare säkert föredrar varje alternativ före inbördeskriget.

Till bilden hör att ukrainska nationalistiska extremister har egna miliser. Amnesty kritiserar nu trean i det ukrainska presidentvalet Oleh Lyashko som fick 8,32 procent av rösterna. Han gör sig nu populär genom att på nätet lägga ut videobilder där han personligen begår övergrepp på ledare i östra Ukraina. Sånt uppmärksammas annars mest hos oss, när separatister gör likadant. Sådant skedde förövrigt också i Kiev direkt efter maktövertagandet där. Ukraina var ett delat land redan innan striderna bröt ut.

I slutet av maj valdes så Petro Porosjenko till president med en stor majoritet bakom sig. Men valdeltagandet var lågt och koncentrerat till de nationalistiska västra delarna av landet. I Donbass kunde inget val genomföras. Porosjenko gavs omedelbart fria händer av väst att ta i med hårdhandskarna.

Resultatet ser vi nu. Städer som Slavjansk och Kramatorsk har intagits sedan de bombats sönder. Rapporter i svensk press talar om 25 procents förstörelse i Slavjansk. De senaste dagarna har flygattacker inletts mot Donetsk. I går besköts ett sjukhus i staden med en död som följd.

Från Luganskregionen rapporteras att 1500 människor dödats under striderna i öster. Enligt FN. Minst 285 000 människor har flytt sina hem i östra Ukraina. Många har flytt till Ryssland som anger högre siffror.

Dödssiffrorna närmar sig de som Israels oproportionerliga våld mot Gaza åstadkommit, men utan motsvarande protester i omvärlden.

När Natos Anders Fogh Rasmussen i går besökte Kiev var det ändå för att erbjuda politiskt stöd till Porosjenkos militära offensiv.

Men det slutar inte här. Nato rapporterar att Ryssland nu åter har stora trupper vid gränsen. Den här gången rör det sig om 20 000 man – elittrupper – att jämföra med de 40 000 som fanns på plats i juni innan de drogs tillbaka.

Ukrainas övervåld ger Ryssland möjlighet att gå in militärt. Läget är farligt.