Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ukrainas president avsatt och Tymosjenko frisläppt

Ukrainas parlament har i en omröstning på lördagseftermiddagen avsatt president Viktor Janukovytj, och utlyser presidentval till den 25 maj, uppger nyhetsbyråer.

Annons

Det här stod klart vid 16.50-tiden på lördagen. Några minuter senare kom följande besked: Oppositionsledaren Julia Tymosjenko har släppts ur fängelset i Charkiv, säger vittnen enligt Reuters.

Tymosjenko, en bitter rival till Janukovytj, vinkade till sina anhängare från en bil som lämnade sjukhuset i Charkiv, där hon har vårdats den mesta tiden sedan hon dömdes för maktmissbruk 2011, uppger en Reuters-fotograf.

En majoritet i det ukrainska parlamentet hade tidigare förklarat att Janukovytj är "konstitutionellt oförmögen att utföra sina plikter".
Efter omröstningen stod ledamöterna upp, applåderade och sjöng nationalsången.

Från Janukovytj själv meddelas att han utesluter alternativet att han skulle lämna Ukraina.
– Vad gör vi nu? Jag kommer att tala om det offentligt varje dag jag är kvar på ukrainsk mark, jag kommer att överklaga till alla internationella observatörer, till alla medlare som varit inblandade i den här politiska konflikten om att stoppa skurkarna – de är ingen opposition, de är skurkar, sade han till tv-kanalen UBR.

Det rapporteras att 53 ledamöter har lämnat parlamentsgruppen för det parti han varit ledare för.

Janukovytj kommenterade avhoppen från Regionernas partis parlamentsgrupp med en utbredd fruktan för repressalier.
– Det finns människor som har brutit ihop, de oroar sig för sina familjer, men det finns förrädare också, sade Janukovytj till UBR television.
Han avstod dock från att nämna några "förrädare" vid namn.