Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ukraina, tak i stället för demokrati

Annons

Ukraina, tak i stället för demokrati

Förutom Gammalsvenskby, Poltava och den blågula flaggan är det inte mycket som förenar Ukraina och Sverige. Efter en nästan två veckor lång rundresa i Europas näst största land drabbas jag av både svartsyn och tillförsikt.

Slaget vid Poltava var ett svensk-ukrainskt försök att sätta stopp för den ryska dominansen och arrogansen. Drygt trehundra år senare är frågan lika aktuell. I stället för Karl XII heter nu härföraren Carl Bildt. Han anklagar Ryssland för brutala påtryckningar av ett slag som vi inte skådat på länge i Europa.

En Kievtidning går ännu längre och liknar Rysslands president Putin vid en fascistdiktator från 1930-talet. Anledningen är det ensidiga handelskrig som Putin startat mot Ukraina som därmed förlorat sin största exportmarknad. Klart att det känns, både i själen och i statskassan.

Ukraina har börjat importera gas från Tyskland som pumpas in i landet via Polen och Ungern. Det schackdraget hade inte Gazputin (Gazprom och Putin) räknat med. För första gången är inte Ukraina ensidigt beroende av rysk gas och välvilja. Valfrihet är en av demokratins och marknadsekonomins grundpelare.

Att någon över huvud taget vill vara företagare i Ukraina är en gåta. Enligt en rapport från Världsbanken är Ukraina värdsmästare i företagsbeskattning. Ett genomsnittligt stort företag måste årligen betala 28 olika sorters skatter. Det arbetet stjäl varje år 490 arbetstimmar från entreprenörer och företagare.

Att Ingvar Kamprad inte byggt något IKEA-varuhus i Ukraina är ingen tillfällighet. Ändå är Kamprad en av världens största arbetsgivare även om det i Sverige inte kan skrivas en enda artikel om den skicklige smålänningen utan att påminna om hans korta nazistiska ungdomsförvillelser. Ett livslångt dyrkande av kommunism betraktas däremot närmast som en merit, men inte i Ukraina som prövat på både den bruna och röda terrorn.

I Ukraina finns ingen rättssäkerhet, inga juridiska strukturer att åberopa eller förlita sig på. I dagens postkommunistiska system går ingen säker utan en beskyddare uppe i den politiska hierarkin. Nyckelordet i Ukraina, och självfallet Ryssland, är krysja som betyder tak. Man har ett tak som skyddar en från polisens och myndigheternas korruptkladdiga fingrar eller från lagens långa arm, också den lika korrupt. Begreppet är så etablerat att när demonstrationer arrangeras ute i det fria – utan tak – förstår varje dagisbarn att demonstranterna inte inordnat sig i beskyddarsystemet, att de helt enkelt vägrar accepterar systemet med tak. Så gick demonstrationen till sedan hela personalen på den oberoende tv-stationen TVi i Kiev sparkats över en natt på grund av ägarbyte.

I Ukraina är det ett kort bäst-före-datum på politiker innan de sjunker ner i korruptionsträsket. Mångfaldige världsmästaren i boxning Vitalj Klitsko kämpar på som nybliven stjärnpolitiker. Han vinner mer och mer respekt och anhängare. Ingen trodde att någon politiker skulle kunna ersätta Julia Timosjenko men Klitsko har redan gjort det. Den fängslade Timosjenko är historia, oavsett vad som kommer att ske med henne.

Så blandas hela tiden i Ukraina uppmuntrande och nedslående händelser. Att besöka detta mäktiga land är att åka berg och dalbana på livets och politikens eget tivoli.