Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ukraina mellan EU och Ryssland

Demonstranterna på Maidan-torget i Kiev fick presidenten på fall, men därmed är Ukrainas framtid långt ifrån löst. Nu lanseras en rad ohållbara recept.

Vissa vill få tillbaka frigivna Julia Tymosjenko, men många tvivlar. Hon misskötte den orangea revolutionen till den grad att det banade väg för Janukovytjs Moskvastödda gangsterregim.

I New York Times föreslår en utrikesexpert att EU bör erbjuda Ukraina inte bara associerings- och frihandelsavtal utan fullt medlemskap. Men den lösningen finns inte på kort sikt. För att bli medlem i EU måste man uppfylla en rad politiska och ekonomiska krav. Ukraina är inte ens nära.

Några hetsporrar kräver att Ukraina måste välja mellan EU och Ryssland. Men den vägen existerar inte heller. Ukraina är alltför beroende av både EU-länderna och Ryssland för att kunna välja bort ena parten. I så fall skulle Ukraina riskera att spricka. Det handlar inte bara om beroende av rysk gas och handel, utan om kulturella och släktband för många, som inte bara kan klippas av. Ett stort misstag begicks när den nya regimen tog bort erkännandet av minoritetsspråk som ryska. Nu behövs försoning, inte revanschism.

Istället lär Ukraina bli ett tufft test på EU:s förmåga att tala med Ryssland. Så här långt har EU skött sig väl i Kiev, trots vissa spänningar mellan ryssvänliga Tyskland och mer ryssfientliga Polen med flera.

EU:s medlargrupp med utrikesministern Catherine Ashton och hennes kolleger från Tyskland, Frankrike och Polen har hållit ihop EU:s politik, till skillnad mot historiskt förödande splittring om Jugoslaviens upplösning, ingripandet i Irak med mera.

Uppgifterna är enorma. Först – en demokratisk och stabil regering. Sen måste man få stopp på den galopperande ekonomiska krisen, bygga ett fungerande rättssamhälle och effektivt bekämpa korruptionen, uppgifter som missköttes flagrant under både Tymosjenko och Janukovytj. De utmaningarna skulle inte underlättas av en utrikespolitisk konflikt mellan EU och Ryssland. 

Ukraina är ett stort och viktigt land - 45 miljoner invånare, jämnstort med Spanien och större än Polen. Dessutom handlar vägen framåt inte bara om dem. Liknande konflikter har vi i flera av EU:s östra grannar – Serbien, Moldavien, Armenien, Georgien, Vitryssland.

Alltså - utmaningen är att hitta en väg för Ukraina som kan accepteras av både EU och Moskva! Det blir nog ingen stridsfråga i EU-valet i Sverige, men i exempelvis Polen är detta nästan det enda som diskuteras just nu.       

Göran Färm