Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uittos sågning av Fas 3: "Fullständigt värdelöst"

500 nya jobb ska skapas av kommunerna och landstinget med hjälp av pengar från EU.
Det är det senaste utspelet och vallöftet från Socialdemokraterna i länet.
– Vi kan inte bara sitta och titta på när regeringen låter så många unga gå runt arbetslösa, säger Robert Uitto (S), regionråd.

I länet så är 4 756 personer arbetslösa (vecka 26). Av dem är knappt en tredjedel, ungefär 1 500, unga vuxna (under 25 år). Socialdemokraterna i länet vill nu använda pengar från EU:s socialfond för att skapa 500 nya ungdomsjobb i länets kommuner och inom landstinget.

– Till och med EU har reagerat över den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige och avsatt 1,2 miljarder kronor till att hjälpa upp det, säger Robert Uitto (S), regionråd.

Som exempel på ungdomsjobb nämner Uitto undersköterska och liknande vårdyrken.

– Det ger ungdomar något att visa upp för arbetsgivare. De kan säga att "jag har jobbat med det här". Det är arbetslivserfarenhet, säger Uitto.

Ungdomsjobben ska skapas i samarbete med facket och enligt Uitto ha avtalsenliga löner.

Det blir inte som med Fas 3?

– Absolut inte. Fas 3 är fullständigt värdelöst. Det går inte att leva på och de som är i Fas 3 får inte göra några vettiga sysslor, säger Uitto med skärpa.

Notan för löftet om 500 ungdomsjobb hamnar enligt socialdemokraterna på ungefär 40 miljoner kronor. Av dem står kommuner och landsting tillsammans för den ena hälften och EU för den andra.

– För de minsta kommunerna som Ragunda till exempel handlar det om ungefär 1,5 miljoner kronor. För Östersund så blir det ungefär 4,5 miljoner kronor. Många av de här ungdomarna har redan i dag olika ersättningar från kommunen så det finansieras delvis av att de kostnaderna minskar, säger Uitto.

Men är det inte arbetsförmedlingens uppgift att se till att ungdomar har jobb?

– Vi kan inte bara sitta och titta på när regeringen låter så många unga gå runt arbetslösa. Det är inte fel på arbetsförmedlingen. De gör vad de kan. Utan felet är regeringens arbetsmarknadspolitik som begränsar arbetsförmedlingens möjligheter. Redan i dag skickar arbetsförmedlingen tillbaka miljarder som de inte kan utnyttja.

Om nu kommuner och landsting går in och fixar jobb finns väl risken att arbetsförmedlingen begränsas ännu mer?

– Det är sant att det är ett risktagande. Men funkar inte regeringens politik så kan inte vi vänta.