Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uitto (S) försvarar sjukresorna

Landstingsrådet Robert Uitto (S) försvarar beslutet om resorna till Umeå.

– De svårt sjuka behöver inte vara de som har det svårt ekonomiskt, säger han.

Annons

– Men är de både svårt sjuka och har det svårt ekonomiskt, då är problemen mycket större och det ser vi och har alltid med oss. Den situationen är det många som hamnar i, men de är inte bortglömda.

I går kunde LT berätta om det ordkrig som pågår mellan onkologsjuksköterskan Margareta Wickman i Umeå och Ewa Lundgren, chef på kirurgen vid Östersunds sjukhus när det gäller hemresor över helgerna för strålningspatienter.

Landstinget betalar endast en resa var 30:e dag i övrigt får patienterna stå för sin resekostnad själv.

– Alla inom landstinget försöker hålla det vi kallar för omställningsarbetet, resorna är en del i detta tuffa arbete med prioriteringar, fortsätter Robert Uitto.

– Det är väldigt enkelt för den som sitter på andra sidan, som inte har sett hur gediget och tungt vårt omställningsarbete är att ställa krav.

Han säger att det varje vecka ringer någon i något ärende, allt från kultur till sjukvård, och undrar varför just deras frågor prioriterats bort.

– Någonstans finns det något som är ännu viktigare framför allt i sjukvården. Vi har ett omställningsarbete där vi väger saker hela tiden mot varandra för att se vad får gå före när vi har svårigheter.

Robert Uitto håller med Ewa Lundgren om att ekonomin avgör, det inte handlar om att förödmjuka människor som har problem.

Resorna finns kvar i prioriteringsarbetet, när landstinget ser att något mer kan priorigteras in då kan det bli resorna.

• Flyget till Umeå har varit nedläggningshotat, blir det kvar eller är det för få patienter som åker?

– Häromdagen hade vi ett möte med de övriga Norrlandslandstingen och de är jätteoroade över flyget. Vi jobbar tillsammans stenhårt för att rädda kvar det och det kommer någon form av uppvaktning igen. Flyget som går Östersund till Umeå har betydelse för flyget Umeå-Luleå, försvinner vår del så försvinner det också.

– Det vore jättebesvärligt för de patienter som behöver flyga, men det är också viktigt för näringsliv, studenter och folk som jobbar inom universitetsvärlden.

• Betyder det att ni tillåter fler flygresor för patienterna?

– Det är också en prioriteringsfråga, flygresan är betydligt mycket dyrare än Ambussen som i sig, även om tiderna inte alltid passar, är väldigt bekväm.

• Det diskuteras om att köpa in ytterligare en Ambuss, hur långt fram ligger det?

– Vi håller på med en långsiktig, övergripande diskussioner där finns både flyg, ytterligare Ambus eller tågtransporter. På sikt kommer vi att få en bättre kommunikation med tåg norrut, vi funderar på särskilda transporter via järnväg.

– Den samlade politiken har frågan under ständigt bevakning, men just nu är resorna ingen prioriterad fråga.