Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uitto leder nybildat regionförbund

Efter en lång tids diskussioner har Regionförbundet Jämtlands län nu bildats.

– Det känns spännande att äntligen få gå vidare med detta projekt, säger Robert Uitto som valts till ordförande för den tillfälliga direktionens styrelse.

Regionförbund har under de senaste åren bildats i stort sett varje län i hela Sverige, men i Jämtland har frågan varit svårlöst. Meningsskiljaktigheter mellan länets kommuner och en oro för hur fördelningen av resurser kommer att se ut har varit anledningar till att processen kring ett bildande av ett förbund blivit utdragen.

Men nu har länets kommuner och landstinget alltså nått en överenskommelse.

– Vi har haft diskussioner om allt möjligt och ett stort problem har varit rätten att ta över statliga utvecklingsmedel. En del har varit oroliga för att bli förbisedda i fördelningen av pengarna, säger Robert Uitto som på den tillfälliga direktionens första styrelsemöte valdes till ordförande.

Bildandet av ett regionförbund innebär att ett nytt kommunalt samverkansorgan uppstår, där länets samtliga kommuner, tillsammans med landstinget, ska kunna samarbeta.

Kommunförbundet kommer att upplösas och helt övergå i det nya förbundet, medan delar av landstingets och länsstyrelsens verksamhet kommer att hamna inom regionförbundets ansvarsområde.

Bland annat handlar det om landstingets arbete med landsbygdsutveckling och utbildning, samt länsstyrelsens beslutsmakt kring fördelning av statliga medel för regional utveckling och tillväxt i Jämtlands län.

Robert Uitto tror att det nya regionförbundet kommer att leda till ett effektiviserat arbete och bättre samordning kring utvecklingsfrågor i länet.

– Vi har inte haft ett riktigt regionalt utvecklingsorgan tidigare. Detta kommer leda till att vi blir bättre på att samordna olika projekt och utnyttja våra resurser bättre, säger han.

– Förhoppningsvis kan vi bli bättre på att satsa rejält med större projekt inom länet och genomföra bredare gemensamma satsningar.

– Dessutom är detta ett organ där vi kan diskutera mer direkt med regeringen i olika frågor. Tidigare har många viktiga frågor hamnat hos Länsstyrelsen istället för hos länets förtroendevalda. Genom den här förändringen kommer det lokala inflytande att öka.

Närmast ska styrelsen arbeta för att skapa en organisation kring regionförbundet, bland annat anställa en chef, samt forma dess uppgifter samt komma överens med länsstyrelsen om vilka specifika delar som ska föras över till det nya förbundet.

Det arbetet ska helst bli klart under sommaren.

– För att förbundet formellt ska kunna träda i kraft den 1 januari 2011 måste vi senast anmäla bildandet av förbundet till regeringen den 1 september, säger Robert Uitto.

– Det blir mycket jobb för styrelsen framöver, men vi kommer tjuvkika en del på våra grannlän för att se hur de har gjort. Hursomhelst känns det väldigt skönt att vi har genomdrivit skapandet av ett regionförbund. Det här känns jättespännande att få arbeta med.