Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uitto kostsam för eleverna

Du har rätt Marianne Stålberg, det har aldrig utbildats lärare för att undervisa klasser i nio år, men däremot sjösatte ditt parti den på sju år, Lgr 1988. Dessutom kunde man då också bli lärare i åk 1-7 utan att ha läsinlärning i sin utbildning. Häpnadsväckande nedmontering av ämneskunskaper! Det var inte konstigt att många nyblivna lärare kände sig vilsna och oförberedda när de skulle lära barn att läsa och utvärdera deras läsutveckling. Alliansens lärarutbildningen med start 2011 återinförde lågstadielärarutbildningen samt förlängde speciallärarutbildningen.

De nya lärarna borde därför bli bättre rustade både att lära barn att läsa och kunna motstå allehanda pedagogiska modenycker. Frågan är bara om kommunala skolpolitiker kan hålla fingrarna i styr då charlataner kommer med sina mirakelmetoder.

Kan nämna att i Östersund blev det kommunala övertagandet kostsamt då Uitto tog över skolrodret 1992. Maktfullkomligt påtvingade han lärarna sexårsstart och ålderintegrering. Vad hände? Jo, elevernas kunskaper sjönk mer än rikets trots att uppåt 80 procent av dem fick gå ett extra år på lågstadiet.

Det blev lilltvåan och stortvåan och en otillåten tioårig grundskola, vilken skolinspektion stoppade 2007, men då hade ett helt decennium runnit iväg med allt sämre kunskaper. Kurvan har nu äntligen vänt och fd skolpolitikern Uitto finns i Landsting och som Regionråd. Mitt råd: Satsa på statligt välbetalda expertlärare och ge dem nedsatt undervisningstid för att även fortbilda och stötta behövande kollegor.

Maj-Gun Johansson, Frösön, fd speciallärare numera läsforskare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel