Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uitto fick regionsbesked på mejl

På fredagen kom meddelandet.

Regeringen säger ja till att länet blir region.

– En av de här delarna som kan må väldigt bra av det här är vägarna i länet, säger Robert Uitto (S), regions- och landstingsråd.

Regeringen gav på fredagen tumme upp för att Jämtlands län tillsammans med Kronobergs och Östergötlands län får bilda regioner från årskiftet.

Robert Uitto (S), regions- och landstingsråd har länge jobbat för regionbildningen.

– Jag fick beskedet som ett mejl. den här gången fick vi inte via tidningarna. Det var ju så att när det var på gång så fick man läsa om det i DN, säger han.

Hur kommer jämtar och härjedalingar märka av det här i sin vardag?

– Jag hoppas att de kommer märka det i att de här frågorna som påverkar länet. Sen hoppas jag att de som jobbar med olika typer av näringsverksamhet kommer märka att regionen arbetar för att ge dem förutsättningar att växa.

Du säger frågor som påverkar länet. Ge ett konkret exempel på vad en sådan fråga är.

En av de här delarna som kan må väldigt bra av det här är vägarna i länet. Vi får möjlighet att själva bestämma hur de ska skötas.

Vad händer med landstinget? Försvinner det nu?

– Landstinget i formell mening blir den nya regionen. Det blir som i Skåne och i västra Götaland. Nu kommer politikerna ha ett tydligt ansvar för att jobba med både intäkter i regionen och välfärden.

Redan i dag så fördelas årligen 38 av totalt 121 miljoner från EU:s strukturfond på regional nivå. Med en region så är meningen att samtliga 121 EU-miljoner ska bestämmas över på regional nivå.

Regionen får alltså mer pengar och fler områden att bestämma över än landstinget.

– En sak som är viktig för demokratin är att nu kan väljarna faktiskt välja de politiker och partier som de tror är bäst att jobba med vård, kultur eller näringsliv, säger Robert Uitto.

Det innebär också rent praktiskt att i stället för landstingsval i höst så blir det val till regionen.

Vad är poängen med att bilda region om det ändå är samma geografiska område som landstinget?

– Det är en väldigt stor poäng. Regeringen kommer att skriva avtal med regionen och rent formellt säga att det är regionen som har ansvar för utvecklingen i området.